BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Στις 30 Μάη απεργούμε! Δεν τους χαρίζουμε το όπλο μας!

Κεφάλαιο-κυβέρνηση χτυπάνε την απεργία-Οι εργατοπατέρες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την εξευτελίζουν
Στις 30 Μάη απεργούμε! Δεν τους χαρίζουμε το όπλο μας!
Απεργιακή Συγκέντρωση 10πμ Εργ. Κέντρο Σάμου
Συνάδελφοι,
Μέσα σ’ έναν πολύ αρνητικό συσχετισμό καλούμαστε, οι εργαζόμενοι, να δώσουμε τη μάχη της απεργίας στις 30 Μάη. Αρνητικό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Μια επίθεση που στην εκπαίδευση εξειδικεύεται με την αυτοαξιολόγηση στην προοπτική της ατομικής αξιολόγησης. Με τις ηλεκτρονικές εγγραφές που αποβλέπουν σε κλείσιμο- συμπτύξεις τμημάτων. Με την ενοποίηση ειδικοτήτων, τροποποίηση αναθέσεων για τη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού, ώστε να φτάνει και κυρίως να περισσεύει. Με την παντελή έλλειψη διορισμών και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας.
Κι όλα αυτά σε ένα συνολικότερο πλαίσιο υλοποίησης 88 προαπαιτούμενων ενόψει της 4ης αξιολόγησης.  Σε μια προοπτική διαρκούς επιτροπείας που  θα παγιώνει τα αντιλαϊκά μέτρα. Κάτω από τον εκβιασμό της γενικευμένης ανεργίας. Την ισοπέδωση μισθών και όρων δουλειάς. Τις τυπικά και ουσιαστικά ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις. Τις εργατικές δολοφονίες.
Αυτή όμως η ζοφερή καθημερινότητα κάνει περισσότερο από ποτέ αναγκαία την Απεργία. Οι εργαζόμενοι, με την πάλη τους, με το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό σ’ αυτήν την επίθεση, να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνολικά το σύστημα. Γι’ αυτό και ψηφίζουν νόμους που επιδιώκουν να απαγορέψουν τις απεργίες και κάθε εργατικό αγώνα.

Διάβασέ το »

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΑΜΟΥ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΤ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΑΜΟΥ

2017 ΔΣ
2018 ΝΤ ΑΔΕΔΥ
Ψήφισαν
152          
ΕΔΡΕΣ
123
 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
Λευκά
 07

05

Άκυρα
 06

01

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
 21          
(1)
25
(1)
Δημοκρατική Συσπείρωση
 40          
(2)
34
(2)
ΔΑΚΕ
 34           
(2)
34
(2)
ΣΥΝΕΚ
 24            
(1)
9
-
ΠΑΜΕ
 20           
(1)
15
(1)
Την Πέμπτη 24-5-18 έγιναν οι εκλογές της ΕΛΜΕ Σάμου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη του Νομαρχιακού Τμήματος (ΝΤ) της ΑΔΕΔΥ Σάμου που θα γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα. Τη μέρα των εκλογών πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του σωματείου στην οποία οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών προτάσσοντας την ανάγκη μαζικής και αγωνιστικής συμμετοχής στην απεργία της 30/5, ανέδειξαν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον εργαζόμενο λαό (επίθεση, πόλεμος–ιμπεριαλισμός) και ιδιαίτερα την επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Επεσήμαναν ιδιαίτερα την ξεπουληματική στάση και κατεύθυνση των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και τη στάση στήριξης της επίθεσης από τις ηγεσίες σε ΟΛΜΕ-ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να καταπνίξουν τις κινητοποιήσεις που διεκδικούσαν να μην απολυθούν οι αναπληρωτές συμβασιούχοι, και πάλευαν για να κατακτήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όπως επίσης επεσήμαναν πως ο απολογισμός της τρίχρονης θητείας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ είναι με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΠΑΜΕ) στην απερχόμενη Εκτελεστική Γραμματεία, ένας απολογισμός αποχής και απουσίας ακόμα και από τις 3ωρες στάσεις της ΑΔΕΔΥ, ένας απολογισμός αδράνειας και υποταγής.
Η ΔΑΚΕ επανέλαβε την πάγια τα τελευταία χρόνια τακτική μη παρέμβασης στη ΓΣ και το ίδιο έκαναν και οι ΣΥΝΕΚ. Το ΠΑΜΕ ισχυρίστηκε ότι αφού το ίδιο είναι πλειοψηφία στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ… αυταπόδεικτα το ΝΤ έχει ταξική γραμμή!
Ιδιαίτερη -αρνητική– εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συσπείρωσης (και προέδρου του σωματείου) ο οποίος καταθέτοντας την προσωπική του θέση δήλωσε ότι δεν θα απεργήσει στις 30/5 γιατί ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ συγκρότησαν τη γνωστή «κοινωνική συμμαχία»! Πρόκειται για μια θέση που αν κάποια ανακλαστικά ενεργοποιεί είναι αυτά της παραίτησης και της υποταγής. Γιατί βέβαια η αναγκαία ρήξη με τους εργατοπατέρες δεν γίνεται προτείνοντας στους εργαζόμενους την απεργοσπασία, αλλά παλεύοντας να γίνει η απεργία δική τους υπόθεση, βήμα ανάδειξης των δικών τους στόχων και συμφερόντων. Στη βάση αυτής της κριτικής οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών κάλεσαν τον πρόεδρο του σωματείου να αποσύρει αυτή την τοποθέτηση η οποία αποτελεί –αντικειμενικά- και βάση πολιτικής νομιμοποίησης των απεργοσπαστικών επιλογών από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ και ενώ το κράτος και η κυβερνητική πολιτική διώκουν με πολλές μορφές την απεργία και τους απεργούς! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι συνολικά η Δημοκρατική Συσπείρωση δεν πήρε θέση για την απεργία της 30/5, δηλώνοντας ότι είναι διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα της συμμετοχής σε αυτήν!
Σε αυτό το κλίμα δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ έφερε τη ΔΑΚΕ στην πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όπως δεν είναι δυσεξήγητη η μείωση της συμμετοχής. Ωστόσο ταυτόχρονα εκτιμάμε ότι το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα των Αγωνιστικών Κινήσεων επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας «αντίστροφης τάσης» μέσα στους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνει την αναζήτηση αντιστάσεων και αγώνων κόντρα στην υποταγή και την «πολύμορφη» αναχώρηση. Επιβεβαιώνει ότι η στάση προώθησης της αγωνιστικής κατεύθυνσης που είχαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα  έχει αποδέκτες!
Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν δίπλα μας και σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετέχει στην απεργία της 30/5 και στην απεργιακή διαδήλωση. Σε αυτές τις μάχες και σε αυτούς τους αγώνες συγκροτούνται οι αναγκαίοι όροι για να σηκώσουμε το κεφάλι απέναντι στους δυνάστες μας, για να κατακτήσουμε τα σωματεία μας και να τα κάνουμε όργανα πάλης ενάντια στο σύστημα και στην πολιτική του.
Σάμος 24-5-18       

Διάβασέ το »

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
(εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ)
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ, 10πμ αμφιθέατρο ΓΕΛ Σάμου
Ø Για να πάρουμε αποφάσεις αγώνα ενάντια στην πολιτική της αδιοριστίας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της αξιολόγησης-χειραγώγησης-κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών
Ø Για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στον πόλεμο και στις αιματοχυσίες των λαών της περιοχής που φέρνουν οι ιμπεριαλιστές. Για να καταγγείλουμε την κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των Αμερικανονατοϊκών. Για να υπερασπιστούμε τη φιλία , την αλληλεγγύη όλων των λαών.
Ø Για να γίνει η απεργία της 30 Μάη, υπόθεση των εργαζομένων, βήμα πάλης για τα δικαιώματα μας. Ενάντια στις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ που με την «κοινωνική συμμαχία» καλούν τους εργαζόμενους να υποταχτούν στον εργασιακό-κοινωνικό μεσαίωνα. Κόντρα στις ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) που αποτελούν στήριγμα της πολιτικής ΟΟΣΑ-ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Ø Για να αποκτήσει η διαδικασία της εκλογής αντιπροσώπων για το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ την αγωνιστική πολιτική κατεύθυνση που απαιτείται, κόντρα στη γραμμή της αδράνειας που η Ε.Γ.  ακολούθησε τα τρία τελευταία χρόνια.   

Διάβασέ το »

ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ

Η ακινησία του κλάδου φέρνει συνεχώς νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ  ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ
           
            Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, τα πράγματα συνεχίζουν να βαίνουν καλώς ...και εναντίον μας. Το υπουργείο δε σταματά με μεγαλύτερες ή μικρότερες παρεμβάσεις, να σφίγγει το κλοιό στην εργασία μας. Με νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, συνεχίζει την επιχείρηση “ερημοποίησης” του εργασιακού μας τοπίου, ξεριζώνοντας από τη σχολική ζωή όσα δικαιώματά μας δε συνάδουν με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τον ασφυκτικό έλεγχό μας.
            Μέσα στο Μάιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το προ-τελευταίο βήμα για την επιβολή της αξιολόγησης. Μέσω της αυτοαξιολόγησης (Συλλογικό προγραμματισμό και ανατροφοδοτική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων το λένε τώρα), επαναφέρει το πακέτο Αρβανιτόπουλου και με την ίδια ακριβώς διαδικασία επιχειρεί να εμπεδώσει την “κουλτούρα αξιολόγησης” στον κλάδο. “Καλά το πάτε”, εκτιμά ο ΟΟΣΑ και οι θεσμοί για τον κυβερνητικό χειρισμό, που με αυτή την τακτική επιδιώκει να περάσει “αναίμακτα” σε επόμενη φάση και την ατομική αξιολόγηση. Αποδεικνύεται τόσο από την αξιολόγηση των στελεχών, όσο και από την αντίστοιχη διαδικασία στο δημόσιο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την βασική τους κατεύθυνση της κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών. Του ελέγχου και της χειραγώγησης του κλάδου. Της μετακύλησης των ευθυνών, αλλά και της οικονομικής λειτουργίας των σχολείων στις πλάτες εκπαιδευτικών και γονιών μέσω της παραπλανητικής “αυτονομίας” της σχολικής μονάδας.
            Από 14/5 έχουμε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών (προ)εγγραφών. Ουσιαστικά πρόκειται για e-κόφτη τμημάτων. Έτσι στα ΓΕΛ οι μαθητές δε δηλώνουν σχολείο αλλά “τοποθετούνται σύμφωνα με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”. Ενώ στα ΕΠΑΛ “στην περίπτωση κατά την οποία μαθητής/τρια κατανεμήθηκε σε ολιγομελές τμήμα που χρειάζεται έγκριση για να λειτουργήσει, αναμένει νεότερη ενημέρωση μετά την 20ή Ιουλίου 2018”! Ο κεντρικός έλεγχος είναι η βάση ώστε το Υπουργείο να είναι σε θέση από νωρίς να κάνει τα απαραίτητα “μαγειρέματα”, που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο – συμπτύξεις τμημάτων. Τα τμήματα θα “κλείσουν”γρήγορα και από κει και πέρα θα αρχίσουν οι “εξυπηρετήσεις” με τις ειδικές άδειες.
            Από την άλλη καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει ότι η παραπάνω διαδικασία αφορά τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους. Είναι ακόμη μια εξωδιδακτική εργασία -θα φτάνει το 30ωρο;;- που σε μια περίοδο επαναλήψεων, βαθμολογιών, εξετάσεων, συλλόγων και αποτελεσμάτων, μας φορτώνει και την γραφειοκρατική δουλειά της προεγγραφής. Αυτή η πιεστική περίοδος με τις διπλές καθημερινές ενδοσχολικές εξετάσεις -κύρια στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ-, τις πανελλαδικές, τη διόρθωση-βαθμολόγηση γραπτών, τις επιτηρήσεις κοκ, με πολλούς συναδέλφους να τρέχουν σε περισσότερα από δυο σχολεία, δεν είναι “λάθος”, δεν έτυχε, αλλά αποτελεί “τεστάρισμα” για να γίνει καθεστώς τα επόμενα χρόνια.             Τέλος με την ενοποίηση των ειδικοτήτων και τις τροποποιήσεις στις αναθέσεις, με άλλες ειδικότητες να γίνονται “αόρατες” (χωρίς α' ανάθεση) και άλλες “πασπαρτού”, επιδιώκεται η διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού ώστε να φτάνει και -κύρια-να περισσεύει. Ο μεγάλος αριθμός υπεραρίθμων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί.
            Και όλα τα παραπάνω υλοποιούνται σε καθεστώς πολέμου. Ταξικού από τη μια, με τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης να προστίθενται στα προηγούμενα, εντείνοντας την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, στο εισόδημα, στην υγεία, στην κατοικία, φέρνοντας και νέα ξεπουλήματα- ιδιωτικοποιήσεις. Κανονικό πόλεμο από την άλλη, καθώς η περιοχή μας φλέγεται από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Οι εμπρηστές των πολέμων, οι φονιάδες των λαών και ληστές του πλανήτη θα συνεχίσουν να ελέγχουν τη χώρα και τις ζωές μας όποια μορφή και να πάρουν τα νέα μνημόνια.
            Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, αυτή η πραγματικότητα βγάζει φωνή πάλης, αντίστασης, διεκδίκησης. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ (η τρόικα ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) υλοποιεί σιωπή, αδράνεια, συνδιαλλαγή, υποταγή. Καλοδέχεται την αυτοαξιολόγηση και διοργανώνοντας εκπαιδευτικά συνέδρια, προσπαθεί να καλύψει την ολοκληρωτική παραίτησή της από την διοργάνωση αγώνων καθιστώντας την, βασική υποστηρικτή δομή του υπουργείου. Έτσι οι δυνάμεις αυτές στην πρόσφατη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ τάχθηκαν ενάντια στην απεργία -αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης και συντάχθηκαν με την απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 30/5. Οι εργατοπατέρες επιχειρούν να σύρουν τους εργαζόμενους κάτω από τις σημαίες των εργοδοτών τους . Η “κοινωνική συμμαχία” τους εξυπηρετεί αλλότρια και αντίθετα συμφέροντα από αυτά του κόσμου της εργασίας. Ουσιαστικά η απεργία από τη μια χτυπιέται από το κράτος και τις κυβερνήσεις του που θέλουν να τη καταστήσουν παράνομη και από την άλλη  ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός να την εξευτελίσει.
            Το ΟΧΙ στα σχέδια των εργατοπατέρων έχει πρακτικό επίδικο το σπάσιμο της αδράνειας της παράλυσης στον κλάδο. Να πάρουμε οι εκπαιδευτικοί την υπόθεση στα χέρια  μας, γιατί αφήνοντας τη στα χέρια της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της μέσα στον κλάδο, θα βιώσουμε και άλλο γκρεμό και νέα βύθιση των δικαιωμάτων μας.
·         ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
·         ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ
·         ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Διάβασέ το »

Εκδήλωση-συζήτηση Αγωνιστικών Κινήσεων

Εκδήλωση-συζήτηση Σάββατο, 19 Μαΐου, 7μμ,
στο Αμφιθέατρο του ΕΠΑ.Λ. Σάμου
Οι διορισμοί στις καλένδες – Η αξιολόγηση προ των πυλών! – Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν
Οι εκπαιδευτικοί να απαντήσουν  με τις κινητοποιήσεις τους!

Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον Αύγουστο είναι για όλα τα λαϊκά στρώματα μια ακόμα υπόσχεση άνευ αντικρίσματος. Κανένας εργαζόμενος, εργάτης, άνεργος, καμιά νέα και κανένας νέος δεν πιστεύει την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα. Πόσο μάλλον όταν ξένοι και ντόπιοι αξιωματούχοι παρελαύνουν για να διαβεβαιώσουν για την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση που θα συνεχιστεί για δεκαετίες ακόμη. Τα δημοσιονομικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και θα αρχίζουν να εφαρμόζονται στο άμεσο μέλλον (περικοπές συντάξεων, αύξηση φορολογίας) είναι από μόνα τους αρκετά για να βυθίσουν ακόμα περισσότερο τον λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Τα διαδοχικά μνημόνια που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, υπακούοντας πιστά στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχουν χτυπήσει τον πυρήνα των λαϊκών δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην εργασία, στην σύνταξη, στην περίθαλψη είναι στο στόχαστρο των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, και οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν σκοπό να ξαναδώσουν πίσω στο λαό κανένα από τα δικαιώματα που κατάφεραν να του κλέψουν. Παράλληλα, ο πλούτος της χώρας ξεπουλιέται και οι παραγωγικές της δυνατότητες υπονομεύονται αυξάνοντας όλο και περισσότερο την εξάρτηση από τον ξένο παράγοντα.
Η εξάρτηση της χώρα μας αποκαλύπτεται και από την υποτελή και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης που παρέχει κάθε είδους διευκόλυνση στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ώστε να επελαύνουν σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας ξεδίπλωσε τους πολεμικούς κινδύνους που αγκαλιάζουν την ευρύτερη περιοχή. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής και τον έλεγχο των πηγών ενέργειας έχει ως θύματα τους λαούς. Και μόνο οι λαοί, με κοινό μέτωπο πάλης, με παρατεταμένο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μπορούν να βάλουν φρένο στον πόλεμο και την προσφυγιά. Σε περιφερειακό επίπεδο αυξάνονται και οι εντάσεις σε Αιγαίο και Βαλκάνια με τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης να εντείνεται από τις εθνικιστικές πολιτικές των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων.
Σε αυτό το περιβάλλον οι υποσχέσεις των παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς μόνο ανακούφιση δεν προκαλούν. Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, του οποίου η εργαλειοθήκη ακολουθείται πιστά από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, μιλά για νέες κατηγορίες προσωπικού με 5ετείς συμβάσεις καθώς «η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών όχι μόνο θα είναι ακριβή οικονομικά αλλά θα επανεισάγει ακαμψίες στο εκπαιδευτικό  σύστημα που οι αναπληρωτές έχουν αμβλύνει».. Η πολιτική που θέλει τις ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις να επεκτείνονται βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην εκπαίδευση με τον ΟΟΣΑ να προτρέπει οι Διευθυντές των σχολείων να έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη προσωπικού, δηλαδή να επιλέγουν και να προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που είχαν ως αίτημα αιχμής τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς έμειναν μετέωρες. Είναι πολύ σημαντικές οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που με την στάση τους υπονόμευσαν και ανέβαλαν τον αγώνα. Δεν πρέπει όμως να υποτιμάται το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, όταν τους δόθηκε η δυνατότητα με στοιχειώδεις θετικούς όρους, εξέφρασαν την διάθεσή τους να αντισταθούν στην πολιτική της αδιοριστίας και να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν το στοιχειώδες δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Η αποσυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η αδυναμία δημιουργίας ενός μαζικού αγωνιστικού κινήματος που θα απαντήσει στην επίθεση που δέχεται ο εκπαιδευτικός κόσμος όπως και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, αφήνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να εντείνει αυτή την επίθεση προς όφελος της αστικής τάξης. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο και αφορά στην «Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» ενισχύει τον συγκεντρωτισμό, τον έλεγχο και την επιβολή των κυρίαρχων πολιτικών ενώ παράλληλα επαναφέρει την αξιολόγηση. Οι διατάξεις του υλοποιούν δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου και κινούνται στις ράγες των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ του οποίου η πρόσφατη έκθεση καταγράφει ως θετικές τις ρυθμίσεις που αφορούν την αξιολόγηση των στελεχών στην εκπαίδευση και την (αυτό)αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, καθώς είναι «σημαντικά πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου αξιολόγησης».Οι νέες αυτές ρυθμίσεις υπηρετούν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους. Η αξιολόγηση αποτελεί το στρατηγικό τους εργαλείο για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Για τον έλεγχο και την χειραγώγηση καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. Για να πετύχουν την παραπλανητική «αυτονομία» της σχολικής μονάδας που στην πράξη σημαίνει την μετακύλιση των ευθυνών αλλά και της οικονομικής λειτουργίας των σχολείων στις πλάτες εκπαιδευτικών και γονιών.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απαντήσουν στην συνεχιζόμενη επίθεση. Και η απάντηση αυτή μπορεί να έχει ουσία μόνο αν έχει την μορφή ενός μαζικού επίμονου, διεκδικητικού αγώνα. Με γενικές συνελεύσεις που θα δώσουν την κατάλληλη κατεύθυνση μακριά από τις λογικές της διαχείρισης και της εργασιακής ειρήνης που επιβάλλουν με τη γραμμή τους και την απραξία τους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για το οποίο θα κληθούμε να εκλέξουμε αντιπροσώπους. Στην τριετή του θητεία δεν πήρε ούτε μια πρωτοβουλία αγωνιστικής ανασυγκρότησης του κινήματος και συντονισμού των σωματείων που εκπροσωπεί.
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξή μας για συγκρότηση κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης, για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην εκδήλωση-συζήτηση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών για να οργανώσουμε μαζί βήματα αντίστασης και αγώνα.

Διάβασέ το »

Οι εκπαιδευτικοί να απαντήσουν άμεσα με τις κινητοποιήσεις τους


Οι διορισμοί στις καλένδες-Η αξιολόγηση προ των Πυλών!
Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απαντήσουν άμεσα με τις κινητοποιήσεις τους.
Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-05/ 13.00  ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ/ΒΑΘΥ  και  ΤΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠ/ΓΩΝ ΣΑΜΟΥ  14.30/2Ο Δ.Σ ΣΑΜΟΥ
Καθηγητές: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-05/ 13.00  ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ/ΒΑΘΥ
Οι απανωτές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών  που έγιναν το Μάρτη, διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς αποτέλεσαν ένα πρώτο και ελπιδοφόρο βήμα για τις διεκδικήσεις του κλάδου. Η πίεση που ασκήθηκε από τη δυναμική και μαζική παρουσία των εκπαιδευτικών υπήρξε μεγάλη. Τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν, οι προσπάθειες του υπουργείου και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς μέσω συναντήσεων, με τρεις από τις ενώσεις τους μέσα στο Πάσχα, η συζήτηση που «πρέπει» να ανοίξει για τον τρόπο και τα κριτήρια διορισμών(!), αποδεικνύουν τη δύσκολη θέση στην οποία υπουργείο και κυβέρνηση βρέθηκαν.
 Οι κινητοποιήσεις αυτές όμως έμειναν μετέωρες, αποτέλεσμα για το οποίο φέρουν τις κυριότερες ευθύνες η αστικές και ρεφορμιστικές ηγεσίες της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ,  που με την στάση τους υπονόμευσαν και ανέβαλαν τον αγώνα. Είμαστε, λοιπόν, ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων από τις διακοπές του Πάσχα και  επικρατεί η απόλυτη απραξία, με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου, που όλο αυτό το διάστημα δεν κάλεσαν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων.
Αντίθετα, η κυβέρνηση οργανώνεται και εξαπολύει νέα επίθεση ενάντια στους εκπαιδευτικούς μέσα από το νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση μέσα στον Μάιο για την «Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό ενισχύει τον συγκεντρωτισμό, τον έλεγχο και την επιβολή των κυρίαρχων πολιτικών, ενώ παράλληλα επαναφέρει την αξιολόγηση. Οι διατάξεις του υλοποιούν δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου και κινούνται στις ράγες των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, του οποίου η πρόσφατη έκθεση καταγράφει ως θετικές τις ρυθμίσεις που αφορούν την αξιολόγηση των στελεχών στην εκπαίδευση και την (αυτο)αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, καθώς είναι «σημαντικά πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου αξιολόγησης». Η αξιολόγηση αποτελεί το στρατηγικό τους εργαλείο για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Για τον έλεγχο και την χειραγώγηση καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. Για να πετύχουν την παραπλανητική «αυτονομία» της σχολικής μονάδας που στην πράξη σημαίνει την μετακύληση των ευθυνών, αλλά και της οικονομικής λειτουργίας των σχολείων στις πλάτες εκπαιδευτικών και γονιών.
Αυτό είναι λοιπόν το εκπαιδευτικό περιβάλλον που οραματίζεται αυτή η κυβέρνηση και μέσα σ’ αυτό προτείνει και την υποτιθέμενη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Μια δίχρονη υποχρεωτική που …εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο σε μικρούς δήμους (που έτσι κι αλλιώς κάλυπταν τα προνήπια. Μια δίχρονη υποχρεωτική που δεν χρειάζεται λοιπόν καν εξαγγελίες προσλήψεων (οι εξαγγελίες του υπουργού για διορισμούς έσβησαν, μόλις έσβησαν κι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών) με αποτέλεσμα την σαρδελοποίηση  των νηπίων και με την …ευγενή βέβαια συνεργασία των δημάρχων! (είναι γνωστή η πρόθεση κυβέρνησης και ΚΕΔΕ για ένταξη των νηπιαγωγείων στους δήμους). Παραπλανώντας λοιπόν πως δήθεν εφαρμόζει την δίχρονη υποχρεωτική, η κυβέρνηση μπάζει τους δήμους στα νηπιαγωγεία εγκαινιάζοντας ίσως και νέες σχέσεις εργασίας και προωθεί το σχέδιο της για την εκπαίδευση, ζητώντας μάλιστα νομιμοποίηση από τους εκπαιδευτικούς και βάζοντας πρόθυμους συνδικαλιστές να συμμετέχουν στις τριμερείς επιτροπές μαζί με τους δημάρχους των περιοχών.
Η αποσυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αφήνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να εντείνει  την επίθεση προς όφελός της. Δεν πρέπει όμως να υποτιμάται το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από κινηματικές διαδικασίες, εξέφρασαν την διάθεσή τους να αντισταθούν. Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν πρέπει να απαντήσουμε στην συνεχιζόμενη επίθεση. Και η απάντηση αυτή μπορεί να έχει ουσία μόνο αν έχει την μορφή ενός μαζικού επίμονου, διεκδικητικού αγώνα. Με γενικές συνελεύσεις που θα δώσουν αγωνιστική κατεύθυνση μακριά από τις λογικές της συνδιαχείρισης και της εργασιακής ειρήνης που επιβάλλουν με την απραξία τους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Παλεύουμε για:
ü  ΜΟΝΙΜΟΥΣ-ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ- ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ü  ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ -ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
ü  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ü  ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
ü  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ
ü  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ

Προτείνουμε:
·       Τρίωρη στάση εργασίας 10:00- 13:00 την Τετάρτη 16/5 και απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Καρλοβάσου
·       Νέες γενικές συνελεύσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Διάβασέ το »

Αξιολόγηση προ των πυλών!

ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
            ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ  ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
            Μέσα στο Μάιο προγραμματίζει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την “Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις”.
            Οι διατάξεις του, υλοποιούν δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, αποτελούν προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και κινούνται στις ράγες των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Μάλιστα η πρόσφατη έκθεσή του καταγράφει ως θετικές τις ρυθμίσεις που αφορούν την αξιολόγηση των στελεχών στην εκπαίδευση και την (αυτο)αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, καθώς είναι “σημαντικά πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου Αξιολόγησης”.
            Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο μέρη και έχει διπλό στόχο: Πρώτος, η ανασυγκρότηση της διοικητικής δομής της εκπαίδευσης που γίνεται με ενίσχυση του συγκεντρωτισμού και καταργήσεις-συγχωνεύσεις υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας. Δεύτερος αλλά κυριότερος η “αξιολογική” περικύκλωση του κλάδου.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΟΜΩΝ - ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  •           Συγκροτούνται στις περιφέρειες τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ.(Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) ενσωματώνοντας τις αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων (μετονομάζονται Συντονιστές Εκπαιδευτικού  Έργου), των ΠΕΚ και των Προϊσταμένων Παιδαγωγικής Καθοδήγησης.
  •             Στην περιοχή ευθύνης κάθε διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ιδρύονται τα ΚΕ.Σ.Υ.(Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης) που συγχωνεύουν τις καταργούμενες δομές των ΚΕΔΔΥ, ΚΕΣΥΠ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΣΣΝ, ΕΚΦΕ.
  •            Τα ΚΕΑ (Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία) αντικαθιστούν τα ΚΠΕ (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και υπάγονται σε αυτά όλες οι αρμοδιότητες των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων.

            Όλες αυτές οι αναδιατάξεις με καταργήσεις-συγχωνεύσεις δομών και ίδρυση νέων, δεν αποσκοπούν απλά στην δραστική μείωση των κρατικών δαπανών στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας των μνημονίων, αλλά ο βασικός στόχος είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της εκπαίδευσης.
            Η συγκρότηση ενός μηχανισμού ιεραρχικά δομημένου, επιφορτισμένου με την ευθύνη υλοποίησης- επιβολής των κεντρικών κυβερνητικών κατευθύνσεων. Επιτελεία - “μικρά υπουργεία παιδείας” - πλήρως αποσπασμένα από τον υπόλοιπο κλάδο, με ρόλο την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών επιλογών, την περιφερειακή-τοπική εξειδίκευσή τους και την ολοκληρωτική επιτήρηση της εφαρμογής τους.
            Δηλαδή στοχεύουν στον ακόμη μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό για να υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αναπροσαρμογές που σχεδιάζονται και την “αποκέντρωση” των ευθυνών και του κόστους λειτουργίας της εκπαίδευσης, μετακυλώντας τες σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
            Τα ΠΕ.ΚΕ.Σ αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο στην προώθηση της αξιολόγησης ως βασικά όργανα  που λαμβάνουν τις “εκθέσεις αποτίμησης” των σχολικών μονάδων, συντάσσοντας τις συνολικές εκθέσεις της περιφέρειας που υποβάλλουν στο ΙΕΠ(Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής).
            Σημαντικό ζήτημα προκύπτει στην Ειδική Αγωγή. Η κατάργηση των ΚΕΔΔΥ και η ενοποίησή τους με άλλες δομές, πέρα από τον προφανή στόχο της περικοπής του προσωπικού έχει και άλλες συνέπειες. Η διάγνωση, η καταγραφή των μαθητών με ειδικές ανάγκες-μαθησιακές δυσκολίες δεν αποτελεί αρμοδιότητα των νέων δομών. Αυτό σημαίνει από τη μια να οδηγούνται οι οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη η μετατόπιση αυτής της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, που οφείλουν μέσω ειδικών επιτροπών που θα συγκροτήσουν, να διαμορφώσουν εξατομικευμένα προγράμματα στήριξης αυτών των μαθητών. Επίσης η ανυπαρξία διάγνωσης καθιστά ανεφάρμοστο το  μέτρο μείωσης των μαθητών ανά τμήμα.
            Πιο συστηματικά και οργανωμένα θα συγκροτείται η ιδεολογική παρέμβαση αναφορικά με το περιεχόμενο δραστηριοτήτων - εκδηλώσεων (κοινωνικών, αθλητικών, πολιτιστικών κλπ) που διεξάγονται στα σχολεία. Τα ΚΕΑ αναλαμβάνουν το ρόλο αυτό, αποτελώντας τους ιμάντες μεταβίβασης των “μαύρων” ιδεών και των σάπιων αξιών του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Ενιαία και στις δυο εκπαιδευτικές βαθμίδες. Σχεδιασμένα και μεθοδικά θα υλοποιούνται όλα τα προγράμματα που εξυμνούν την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους ντόπιους “ευεργέτες” του κεφαλαίου.
            Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ!!
            Ο Γαβρόγλου δηλώνει ότι “ο εκπαιδευτικός της τάξης δεν αξιολογείται”, καταργεί το ΠΔ 152 και πλευρές του ν.3848, και αντιγράφει τον Αρβανιτόπουλο βαφτίζοντας την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων “Συλλογικό προγραμματισμό και ανατροφοδοτική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων”.
            Βαφτίζοντας “το κρέας ψάρι” η κυβέρνηση επιχειρεί να “εμπεδωθεί η κουλτούρα αξιολόγησης”. Δεν πρωτοτυπεί αλλά αντιγράφει την αυτοαξιολόγηση των Σαμαροβενιζέλων με  προγραμματισμό στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αποσαφήνιση-διατύπωση στόχων, δράσεων σε τυποποιημένες φόρμες για υλικοτεχνική υποδομή, συνεργασίες με φορείς της τοπικής κοινωνίας, καινοτομίες αποτίμηση στο τέλος της σχολικής χρονιάς κλπ.
            Τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά. Και είναι προκλητικό να χαρακτηρίζεται από το υπουργείο η διαδικασία αυτή “εσωτερική” όταν ορίζεται στο νομοσχέδιο ότι με υπουργική απόφαση ύστερα από εισήγηση του ΙΕΠ θα καθορίζονται οι θεματικοί  άξονες και ο τύπος των σχετικών εκθέσεων. Αυτές θα υποβάλλονται στο ΠΕΚΕΣ και οι συντονιστές (πρώην σχολικοί σύμβουλοι) κρίνουν και διατυπώνουν παρατηρήσεις επί των εκθέσεων. Μ' άλλα λόγια πρόκειται για αξιολόγηση από το υπουργείο με αξιολογούμενους τους εκπαιδευτικούς που λογοδοτούν για την επίτευξη η μη των στόχων που έχουν τεθεί.
            Επιπλέον όλη αυτή η γραφειοκρατική συμπλήρωση φορμών, και οι απανωτές συνεδριάσεις, του συλλόγου, των ομάδων εκπαιδευτικών, των ομάδων όμορων σχολείων, του σχολικού συμβουλίου κοκ θα έχει ως αποτέλεσμα ούτε οι 30 ώρες -πως προέβλεπε η υπουργική απόφαση- δεν θα επαρκούν. Είναι τεράστιος ο φόρτος αυτών των εργασιών που θα υποστούν οι εκπαιδευτικοί.
            Να σημειώσουμε ότι οι ομάδες σχολείων-αντιγραφή από Διαμαντοπούλου- εντάσσονται στα πλαίσια της ευελιξίας που προωθεί το υπουργείο ώστε να μετακινεί μαθητές σε όμορα σχολεία για να μην προχωρά σε χωρισμό τμημάτων ή να προσφέρεται μάθημα επιλογής σε ένα Λύκειο και οι μαθητές του διπλανού σχολείου να μην το παρακολουθούν στο δικό τους. Και φυσικά στα πλαίσια της γενικότερης κινητικότητας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων να μεταφέρεται και η οργανικότητα σε ομάδες σχολείων.
            Η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.(Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αναβαθμίζεται, αποκτά επιτελικό ρόλο αναπτύσσοντας ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και βάσης δεδομένων της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος με βάση τα πρότυπα του ΟΟΣΑ.
            Με την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης (διευθυντών και υποδιευθυντών) ουσιαστικά έχουμε ατομική αξιολόγηση με βαθμολογική κατάταξη στην κλίμακα 0-100(ακατάλληλος -άριστος) που ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες προσαρμογές και στην ατομική αξιολόγηση κάθε εκπαιδευτικού. Τέλος επιδιώκεται να συμφιλιωθεί ο εκπαιδευτικός με την αξιολόγηση του διευθυντή και υποδιευθυντή συντάσσοντας ανώνυμο ερωτηματολόγιο.
            Παρά τις δηλώσεις της ΝΔ για κατάργηση της αξιολόγησης, παρά τη στήριξη των ΔΑΚΕ- ΣΥΝΕΚ/ΕΡΑ -ΠΕΚ/ΔΗΣΥ που καλοδέχονται την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως μη τιμωρητική και μιλούν για “καλή” αξιολόγηση” στην εκπαίδευση, η αξιολόγηση είναι εδώ!!!
            Η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Ο έλεγχος, η χειραγώγηση καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. Η μετακύλιση των ευθυνών αλλά και της οικονομικής λειτουργίας των σχολείων μέσω της “αυτονομίας” τους στις πλάτες εκπαιδευτικών και γονιών.
            Να απαντήσουμε με τους αγώνες μας.  Με γενικές συνελεύσεις να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
·        ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
·        ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
·        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
·        ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΟΥ  ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
.    ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Διάβασέ το »