BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Αποτελέσματα εκλογών ΕΛΜΕ Σάμου της 19/5/22

 


 

 

2022 ΟΛΜΕ

2022 ΝΤ ΑΔΕΔΥ

2021 ΔΣ ΕΛΜΕ

2019 ΟΛΜΕ

2018 ΝΤ ΑΔΕΔΥ

Ψήφισαν

128

128

152

147

123

Άκυρα-Λευκά

1+1=2

3+4=7

6+8=14

2+2=4

5+1=6

Δημοκρατική Συσπείρωση

28

23 (1)

39 (2)

31        

34 (2)

ΔΑΚΕ

24

21 (1)

-

46  (1)

34 (2)

ΠΑΜΕ

27

26 (1)

40 (2)

27

15 (1)

ΣΥΝΕΚ

33 (1)

35 (2)

37 (2)

20

09 (-)

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

12

14 (1)

22 (1)

19

25 (1)

ΜΑΖΙ

2

2   (-)

-

-

-

 (*)Σε παρένθεση οι έδρες και οι αντιπρόσωποι

 

Πραγματοποιήθηκαν στις 19/5, η ΓΣ και οι εκλογές της ΕΛΜΕ Σάμου για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ και για την συνδιάσκεψη του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Η καταιγιστική αντιδραστική επίθεση στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς, η παρόξυνση των λαϊκών προβλημάτων και η κλιμάκωση των πολεμικών κινδύνων και τα εκρηκτικά ερωτήματα που οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε κάθε συνάδελφο ήταν αντικειμενικά το φόντο της εκλογικής διαδικασίας. Ερωτήματα που «βαραίνουν» όλο και περισσότερο και ενόσω συνεχίζεται η πορεία αποδυνάμωσης και υποχώρησης της συλλογικής στάσης και πάλης. Ενόσω στο ίδιο το σωματείο επικρατεί η πολιτική γραμμή και πρακτική που «βάζει στη γωνία» τους εργαζόμενους και επιχειρεί με κόλπα (όπως το φιάσκο με την υπόθεση της έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που σχεδόν μονοπώλησε την ενασχόληση της πλειοψηφίας του ΔΣ τους προηγούμενους μήνες) να εμφανίσει «δραστηριότητα»  για τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών χωρίς αυτούς! Το ζήτημα αυτό -της συγκρότησης αγωνιστικής κινηματικής  διεξόδου απέναντι στην άγρια επίθεση-, οξύνθηκε πολύ περισσότερο στη φετινή εκπαιδευτική χρονιά που όλος ο κλάδος στον ξεσηκωμό του για την ανατροπή της αξιολόγησης βρήκε απέναντι του εκτός από την κυβέρνηση και το κράτος και τη συνδικαλιστική «ηγεσία» του.

Ενόψει των εκλογών κινητοποιήθηκαν οι εκλογικοί μηχανισμοί που είτε ήθελαν την «υπεράσπιση των συσχετισμών» στην ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ) είτε η «αντιπολίτευση» (ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ και Δημοκρατική Συσπείρωση-Παρεμβάσεις) που ήθελε την «ανατροπή» τους και στη βάση αυτή  όλοι μαζί συνέβαλαν στη σύγχυση και στη συγκάλυψη του πραγματικού ζητούμενου. Το ζητούμενο της «κατάκτησης» του σωματείου από τους εκπαιδευτικούς, της συγκρότησης του σε όργανο πάλης των δικών τους συμφερόντων.  Αυτό το ζήτημα των «συσχετισμών του συνεδρίου» ήταν και το μόνο που έθεσαν στη ΓΣ. Και επειδή ακριβώς το ζήτημα αυτό δεν αφορούσε και δεν αφορά στην υπόθεση του κινήματος τα καλύτερα φόντα για να το θέσουν τα είχαν οι ΣΥΝΕΚ στο πλαίσιο της συνολικότερης «πολιτικής αλλαγής» που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις δυσκολεύονταν να διαφοροποιηθούν πολιτικά από τις ΣΥΝΕΚ. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι για το ζήτημα των ηλεκτρονικών εκλογών και της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη που αυτές τις μέρες επιβάλλεται σε Συλλόγους της Πρωτοβάθμιας –ζήτημα που το έθεσαν επιτακτικά οι ΑΚΕ στη ΓΣ- οι παρατάξεις αυτές δεν είπαν λέξη συντασσόμενες με την αφωνία και την ενοχή των ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ που πρωτοστατούν στην προώθηση των ηλεκτρονικών εκλογών. Όπως επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις «συνασπίστηκαν» στο ζήτημα της διαδικασίας απέναντι στις ΑΚΕ  μεθοδεύοντας ξανά την αποφυγή να ανοίξει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, χάριν της «συντομίας» και για να μην «ταλαιπωρηθούν» οι συνάδελφοι!

Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται και στα εκλογικά αποτελέσματα με την πρώτη θέση των ΣΥΝΕΚ και τη σημαντική υποχώρηση του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων, ενώ στη ΔΑΚΕ προφανώς «στοίχησε» η απουσία της από τις εκλογές για το ΔΣ τον περασμένο Νοέμβρη και η αντιλαική-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του πολιτικού φορέα  που συνδικαλιστικά εκπροσωπεί. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται επίσης και στη σημαντική μείωση της συμμετοχής των συναδέλφων τόσο στη ΓΣ (περίπου 40 συμμετείχαν) όσο και στις εκλογές. Η αποχή αυτή εκφράζει ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συναδέλφων δεν … «εμπνέεται» από τις προσπάθειες αναπαραγωγής των δυνάμεων των παρατάξεων στο βαθμό που αυτές γίνονται στη βάση μιας πολιτικής κατεύθυνσης που είναι ξένη ή και ανοιχτά εχθρική με τα συμφέροντα τους. Εκφράζει δυσαρέσκεια και οργή που όμως καταρχήν μορφοποιείται σε απομάκρυνση από το σωματείο και γενικά από τη συλλογική στάση και πάλη.

Το αποτέλεσμα των Αγωνιστικών Κινήσεων δεν είναι ικανοποιητικό, στο βαθμό που δεν καταφέραμε στο αποτέλεσμα αυτό και με το αποτέλεσμα αυτό να εκφραστεί ένα μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας και της οργής σε αγωνιστική κατεύθυνση. Οι μεγάλες απαιτήσεις και δυσκολίες της περιόδου και της κατάστασης που επικρατεί στο σωματείο και συνολικά στο κίνημα, δεν αποτελούν δικαιολογίες για το αποτέλεσμα αυτό. Αντίθετα αποτελούν τις αιτίες και την αναγκαιότητα για να απλωθεί και να γίνει πιο αποφασιστική η πάλη μας. Όπως επίσης οι ανάγκες της περιόδου κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη  της ενεργητικής εμπλοκής στην πάλης μας των συναδέλφων που στήριξαν την προσπάθεια μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παλέψουμε για την αγωνιστική συγκρότηση του σωματείου και του κινήματος των εκπαιδευτικών! Είναι η δύσκολη αλλά η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τα δικαιώματα μας στη ζωή, στη δουλειά και στις ελευθερίες.


Διάβασέ το »