BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Αποτελέσματα Εκλογών ΕΛΜΕ Σάμου της 9/12/23

 


Με μικρή συμμετοχή, περίπου 30 συναδέλφων, πραγματοποιήθηκε στις 9/12 η εξ αναβολής εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου. Στις εκλογές που ακολούθησαν για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εκλογική διαδικασία.

Η αποστασιοποίηση των συναδέλφων, τόσο από τις εκλογικές διαδικασίες, όσο και από τη γενικότερη ζωή και δράση του σωματείου, φυσικά και δε μπορεί να ερμηνευτεί μόνο από την πλήρη απουσία της ΔΑΚΕ από το σωματείο και τις διαδικασίες του, αλλά αντανακλά την μεγάλη απογοήτευσή τους για την αδράνεια που αποπνέουν (και τελικά επιβάλλουν) οι προτάσεις των κυρίαρχων παρατάξεων στο σωματείο και στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Προτάσεις οι οποίες δεν προσφέρουν καμία διέξοδο στα ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργεί η εντεινόμενη επίθεση του συστήματος σε κάθε είδους ελευθερίες, δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Για μια ακόμα φορά στην ΓΣ της 9/12, οι παρατάξεις του υποταγμένου κυβερνητικού συνδικαλισμού που αναφέρονται στην πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, μαζί μ’ αυτές  που με φήφο «ανοχής» ενεργητικά τις στηρίζουν, διατύπωσαν θέσεις που προωθούν τη συνεργασία με το σύστημα και την υποταγή στις επιδιώξεις του, διανθισμένες με «αγωνιστικές» κορώνες και εικονικές νίκες. Ανακοινώθηκαν μακροσκελείς λίστες ατελείωτων επιμέρους αιτημάτων, που δεν εστιάζουν στα σημερινά επίδικα και οι οποίες περισσότερο διασπούν παρά ενώνουν τους συναδέλφους στον αναγκαίο αγώνα, ο οποίος πρέπει να συγκροτηθεί και να δοθεί με όρους μαζικούς. Καλέσματα του τύπου «να μείνουν οι νόμοι στα χαρτιά» αντί να καταργηθούν, υποχώρηση απ' την θέση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση ως πρώτο βήμα πριν τον απεργιακό αγώνα που χρειάζεται για την κατάργησή της και προβολή αντίθετα, της συμμετοχής στην αξιολόγηση μέσω των ενιαίων κειμένων(!), το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποπροσανατολίσουν τον κλάδο, να τον γεμίσουν ψευδαισθήσεις, απογοήτευση και ηττοπάθεια. Καλλιεργούν τον εφησυχασμό των συναδέλφων και οδηγούν τελικά στην αδράνεια και αποστοίχισή τους από τα συλλογικά όργανα, τις διαδικασίες τους και απ' τον αγώνα που έχει ως προαπαιτούμενο τη μαζική συμμετοχή και δράση τους.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στην ΓΣ της 9/12, προβάλλαμε τη γραμμή του κεντρικού απεργιακού αγώνα ενάντια στην εντεινόμενη  επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής στα δικαιώματα στη ζωή, στη δουλειά και τις ελευθερίες, την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα που έχει ο κλάδος (των 200.000 συναδέλφων εκπαιδευτικών!) να παλέψει σε αυτή την κατεύθυνση με τα δικά του όπλα. Σε αυτή τη βάση υπερασπιστήκαμε την υπόθεση της μαζικοποίησης του σωματείου μέσω γενικών συνελεύσεων, της διαμόρφωσής του στο αναγκαίο αξιόμαχο όπλο πάλης για τις μάχες που έρχονται. Ενάντια στην ακρίβεια-Για αυξήσεις στους μισθούς – Ανατροπή της αξιολόγησης – Μονιμοποίηση νεοδιόριστων και αναπληρωτών – Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων – Ανάκληση όλων των διώξεων σε βάρος (και) συναδέλφων αγωνιστών.

Μέσα στις συνθήκες που επικρατούν θεωρούμε θετικό το αποτέλεσμα που καταγράψαμε, ώθηση για να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά την πάλη μας. Εξάλλου ένα ευρύτερο δυναμικό συναδέλφων προβληματίζεται ανοιχτά για την κατάσταση του σωματείου και γύρω από τη δυνατότητα της μαζικής και οργανωμένης πάλης. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας στήριξαν και καλούμε σε πιο ενεργητική συμμετοχή όλων στην κοινή μας υπόθεση.



Διάβασέ το »

Για την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και τα αποτελέσματα των εκλογών

 

Αποτελέσματα των εκλογών του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

              Το Σάββατο 10/12 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου. Η συνέλευση ξεκίνησε με 25 περίπου άτομα, αλλά όσο πλησίαζε η ώρα της εκλογικής διαδικασίας το σώμα αυξήθηκε κατά πολύ, γεγονός που δείχνει, τόσο το υποτονικό κλίμα που επικρατεί στο σωματείο όσο και τη λογική της ανάθεσης που έχει κυριαρχήσει συνολικά.

             Αφού διαβάστηκαν τα πεπραγμένα του σωματείου για τη χρονιά που πέρασε, ακολούθησε η κριτική τους από το Δ.Σ. και τα μέλη του σωματείου. Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων τριών παρατάξεων (Ενωτική, ΑΣΕ και Ανεξάρτητη Επικοινωνία) κινήθηκαν σ’ ένα κλίμα ομόνοιας και καθησυχαστικής συμφωνίας, πως το σωματείο λειτούργησε προς μια γενικά αγωνιστική κατεύθυνση και συνολικά ο κλάδος έχει πιέσει το Υπουργείο, το οποίο βρίσκεται σε πανικό(;)…

             Ως Αγωνιστικές Κινήσεις και κατέχοντας μια έδρα στο προηγούμενο Δ.Σ. , χωρίς να προσπαθούμε να χαϊδέψουμε αυτιά, τοποθετηθήκαμε συνολικά για τα χαρακτηριστικά της περιόδου, που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο από μια πρωτοφανή επίθεση του συστήματος σε όλους τους τομείς. Επίθεση σε κάθε εργασιακό, δημοκρατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα που έχει κατακτήσει ο λαός με τους αγώνες του. Η πραγματικότητα της επίθεσης αυτής έχει διαμορφώσει αιχμές που οφείλουν να απαντηθούν μαζικά και αποφασιστικά από το εργατικό και το εκπαιδευτικό κίνημα. Η κατάσταση όμως που επικρατεί στο κίνημα παραμένει αναντίστοιχη των περιστάσεων και της αναγκαιότητας. Η υποτακτική στάση των Ομοσπονδιών, και των παρατάξεων που συμμετέχουν σε αυτές, έχει προκαλέσει ηττοπάθεια και  ανασφάλεια στους εκπαιδευτικούς, ενώ οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίζονται ο ένας πίσω από τον άλλον «απαντήθηκαν» με μια 24ωρη απεργία- τουφεκιά στον αέρα, για τα μάτια του κόσμου. Ενώ στο επίπεδο του κατά τ’ άλλα αγωνιστικού(;) σωματείου μας… η απόφαση της Γ.Σ. για απεργία αποχή απ’ όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης υπονομεύτηκε και διαστρεβλώθηκε τόσο πολύ από τις υπόλοιπες παρατάξεις ώστε να χωρέσει και τα ενιαία κείμενα και τελικά σε ένα μεγάλο της κομμάτι δεν υλοποιήθηκε. Για τον νόμο Γεωργιάδη, αλλά και για το μέγα ζήτημα της Παλαιστίνης καλέστηκαν από μια κινητοποίηση για το καθένα και το ζήτημα …έκλεισε. Ενώ για τα πιο ειδικά εκπαιδευτικά ζητήματα όλα κατέληξαν, αντί να κινητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν τους συναδέλφους, σε συναντήσεις μελών του Δ.Σ. με την διεύθυνση ή το δημοτικό συμβούλιο.  Στη δεύτερη τοποθέτηση των Αγωνιστικών Κινήσεων τονίστηκε η αναγκαιότητα για κεντρική μάχη του κλάδου. Η αναγκαιότητα της περιόδου, που επιβάλλει πραγματική ενότητα του κλάδου στην οργάνωση μαζικού και επίμονου απεργιακού αγώνα και όχι δήθεν «ενότητα» υποταγής σε μια στάση ήττας και συμβιβασμού.

             Η εκλογική διαδικασία φέτος επανέφερε ένα ακόμη ζήτημα. Το ζήτημα της λειτουργίας των σωματείων σύμφωνα με τον αντιδραστικό νόμο 1264 του 1982, που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από όλες τις καθεστωτικές δυνάμεις, αλλά και το ΠΑΜΕ. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις τον έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα ως νόμο που εγκαθιστά το κράτος μέσα στα σωματεία με σκοπό τον έλεγχο τους. Με μια σειρά αντιδημοκρατικές διατάξεις το κράτος κανονίζει την λειτουργία των σωματείων, ενώ εξασφαλίζει τον αποκλεισμό απ’ την εκπροσώπηση στο ΔΣ μικρότερων παρατάξεων, όπως οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τον 1264, οι Αγωνιστικές Κινήσεις αποκλείονται από τη δεύτερη κατανομή των εδρών, επειδή στην πρώτη κατανομή δεν πήραν έδρα! Με λίγα λόγια, οι 20 ψήφοι των Αγωνιστικών Κινήσεων μετράνε λιγότερο από τους 19, 11,9 που είχανε ως υπόλοιπα οι άλλες παρατάξεις …

Αυτήν την χρονιά η ιδιομορφία είναι πως ο υποψήφιος με την Ενωτική, ενώ κατέβαινε μόνος του, απέσπασε τρεις έδρες (σύμφωνα με τον 1264). Σύμφωνα λοιπόν με τον 1264, οι επιπλέον έδρες που δεν μπορεί να καλύψει ο συγκεκριμένος συνδυασμός … μοιράζονται στις υπόλοιπες παρατάξεις, σαν να ήταν σπόρια! Και ως αποτέλεσμα καταλήγει το αδιανόητο οι 38 ψήφοι να κατέχουν 2 έδρες και οι 69, 1 έδρα! Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, αν και δικαιωματικά μας ανήκει μία έδρα σύμφωνα με την απλή αναλογική, δεν πρόκειται να πατήσουμε σε μια τόσο αντιδραστική ρύθμιση που μοιράζει τις έδρες μιας παράταξης στις υπόλοιπες και δεν αποδεχόμαστε την έδρα. Την ίδια στάση κρατήσαμε και σε προηγούμενο ΔΣ, όταν η παραίτηση μέλους της Ενωτικής, έδινε, σύμφωνα με τον 1264, την έδρα στις Αγωνιστικές Κινήσεις. Καλούμε, επίσης, και τις υπόλοιπες παρατάξεις να μην τις αποδεχτούν και να παραμείνουν κενές. Αυτό είναι το ελάχιστο απαιτούμενο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στις εκλογές του σωματείου.  Το ελάχιστο απαιτούμενο σε συνθήκες που η πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησής του έχει εξαπολύσει διώξεις ενάντια σε κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών , ενάντια ακόμα και στην έκφραση γνώμης, όπως συμβαίνει στην ΕΛΜΕ Πειραιά.  Η δημοκρατία και η ανεξαρτησία των σωματείων από το κράτος δεν χαρίζεται, κατακτιέται!

             Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των Αγωνιστικών Κινήσεων, κρίνουμε πως είναι ένα αρκετά καλό, για τα δεδομένα, αποτέλεσμα που δείχνει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και την εδραίωση της άποψης μας σε ένα σημαντικό κομμάτι του σωματείου. Θεωρούμε επίσης πως η άποψη των Αγωνιστικών Κινήσεων αφορά μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων, αφορά το σύνολο του κλάδου με βάση τις ανάγκες της περιόδου και τον αγώνα που πρέπει να δώσει απέναντι στις πολιτικές και την επίθεση της κυβέρνησης και του συστήματος. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας στήριξαν και σ’ αυτόν τον αγώνα και καλούμε όλους, το επόμενο διάστημα να ενεργοποιήσουν το σωματείο μέσα απ’ τις συλλογικές διαδικασίες, να στηρίξουν και να προωθήσουν αποφάσεις πραγματικού αγώνα που μπορούν να δώσουν διέξοδο στον κλάδο, να γυρίσουν την πλάτη τους σε απόψεις και κατευθύνσεις υποταγής και ηττοπάθειας και να ορθώσουν το ανάστημά του απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.



Διάβασέ το »