BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις την Πέμπτη 18 Γενάρη. Όλες και όλοι στους δρόμους!

 


Οι εξωτικές λεξούλες περί campus δεν κρύβουν την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα στις σπουδές και στη δουλειά

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις την Πέμπτη 18 Γενάρη.

Όλες και όλοι στους δρόμους!

Σε ρυθμό πολυβόλου ξεδιπλώνεται η επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησής του ενάντια στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, Ενώ οι δρόμοι γεμίζουν στις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια , η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα και fast track ένα άλλο αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό νομοθέτημα που φέρνει προς ψήφιση  την Πέμπτη 18/1!

Το νομοσχέδιο για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» έχει τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά:

1)      Την πίεση της μαθητικής νεολαίας που θα αποβάλλεται από τις σπουδές (τόσο κάτω από το βάρος της γενικευμένης φτώχειας, όσο και από όλους τους εκπαιδευτικούς ταξικούς μηχανισμούς σαν την ΕΒΕ και την Τράπεζα Θεμάτων) προς την κατεύθυνση της κατάρτισης και της πρόωρης εξόδου στην εργασιακή ζούγκλα.

Αυτό στοχεύεται με την συνύπαρξη δομών εκπαιδευτικών (ΕΠΑΛ) και κατάρτισης (ΕΣΚ ή ΣΑΕΚ – πρώην ΙΕΚ), μια συνύπαρξη που η κυβέρνηση θέλει να την χρησιμοποιήσει για να εξωθήσει τη νεολαία προς την κατάρτιση.

Η συνύπαρξη αυτή ανοίγει το δρόμο και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών – μιας και, θυμίζουμε, οι ΕΣΚ προβλέπουν εκπαιδευτές και όχι εκπαιδευτικούς.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην πρόσβαση σε αυτή. ΟΛΟ το νομοσχέδιο είναι προσανατολισμένο στην "αγορά εργασίας" και στις «ανάγκες» της.

2)      Με βάση και τα παραπάνω, τα «μνημόνια συνεργασίας» με τοπικές επιχειρήσεις και τα πάρε δώσε με εργοδοτικούς φορείς, επιμελητήρια, αλλά και η άμεση παρέμβαση όλων αυτών στην καθημερινή σχολική ζωή, έχουν να κάνουν με την συμφιλίωση των αυριανών εργαζομένων - εργατών με την εργασιακή ζούγκλα. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι 22 μέρες πρακτική άσκηση στην Γ ΕΠΑΛ.

3)      Με δεδομένη την παραγωγική αποσυγκρότηση της χώρας, οι προτάσεις της "τοπικής κοινωνίας" για ειδικότητες, ειδικά μαθήματα θα οδηγήσουν σε μαζικά κλεισίματα και συγχωνεύσεις ΕΠΑΛ. Τόσο η νομοθετική πρόβλεψη για έως ένα ΕΠΑΛ ανά σχολικό συγκρότημα (συγχωνεύσεις όπου είναι παραπάνω!) αλλά και η αναφορά (έμμεσα για θέσεις υποδιευθυντών) σε ΕΠΑΛ με πάνω από 700 (!) μαθητές, συνηγορούν στο παραπάνω ενδεχόμενο.

Στην ίδια λογική κινούνται και τα «Θεματικά Ινστιτούτα», τα οποία παραπέμπουν στην μακρόχρονη επιδίωξη του συστήματος για «θεματικές» δομές, οι οποίες θα συρρικνώσουν το εκπαιδευτικό δυναμικό.

Παράλληλα, η μεταφορά των "καλών πρακτικών" των πρότυπων ΕΠΑΛ δεν είναι παρά η αύξηση της ταξικότητας και η πειθαρχημένη λειτουργία των σχολείων - όπως συμβαίνει στα ΠΕΠΑΛ, όπου οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πιο κακές από το μέσο όρο εργασιακές συνθήκες.

Συμπερασματικά: Το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύει στην παραπέρα αποθάρρυνση της νεολαίας από την προοπτική των σπουδών, στην βίαιη ώθησή τους στο φτηνό μεροκάματο της μισοδουλειάς – μισοζωής και στην παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια ακόμα αντι-μεταρρύθμιση, ένα ακόμα έγκλημα απέναντι, πάνω απ’ όλα στη νεολαία. Είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται στην ίδια ταξική ρότα με το έγκλημα της θεσμοθέτησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις την Πέμπτη 18 Γενάρη.

Όλες και όλοι στους δρόμους!



Διάβασέ το »

Να στηρίξουμε τις αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας. Πανεκπαιδευτικό μέτωπο πάλης για να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά νομοσχέδια στην εκπαίδευση

 


Κάτω οι μηχανισμοί καταστολής των αγώνων – Κάτω η τηλεκπαίδευση

Να στηρίξουμε τις αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας

Πανεκπαιδευτικό μέτωπο πάλης για να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά νομοσχέδια στην εκπαίδευση

 Οι μηχανισμοί καταστολής των αγώνων πήραν φωτιά με το πρώτες προσπάθειες τις νεολαίας να αγωνιστεί. Στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου μπήκαν τα ΜΑΤ στις σχολές να σπάσουν τις καταλήψεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζει σκληρό ποινολόγιο για τους «απείθαρχους» φοιτητές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει στηθεί ένας μηχανισμός καταστολής και τρομοκράτησης των μαθητών που σε προεξέχουσα θέση βρίσκεται η τηλεκπαίδευση, σκληραίνει τις ενδοσχολικές ποινές και βάζει την αστυνομία και τους εισαγγελείς στα σχολεία. Ενεργοποιείται από την πρώτη μέρα κατάληψης.

Αρκετοί διευθυντές με περίσσιο ζήλο αναλαμβάνουν να παίξουν τους ρόλους του χαφιέ, του ανακριτή και του τιμωρού της νεολαίας. Έχουν γίνει το φερέφωνο της κυβέρνησης, εκτοξεύουν απειλές και προειδοποιήσεις, τρομοκρατούν τους μαθητές τους και βάζουν τους συλλόγους διδασκόντων να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Τις τελευταίες μέρες από τις διευθύνσεις των σχολείων φεύγουν ηλεκτρονικά μηνύματα που επισημαίνουν πως η κατάληψη είναι παράνομη ενέργεια, πως οι ημέρες κατάληψης θα αναπληρωθούν καταργώντας σχολικές εκδρομές, υπενθυμίζουν πως τα μαθήματα γίνονται απ’ το webex και οι απουσίες μπαίνουν κανονικά. Σε μήνυμα προς τους γονείς, διευθυντής είχε το θράσος να τους γράψει: «Παρατηρήθηκε ότι ένας αριθμός μαθητών εισήλθε στο σχολείο… όπου και παρέμειναν όλο το βράδυ. Γνωρίζετε αν το παιδί σας και μαθητής μας ήταν το βράδυ στο σπίτι; ΑΠΟΡΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ». Κάποιες διευθύνσεις εκπαίδευσης ζητούν από τους διευθυντές να στείλουν τα ονόματα και τα τηλέφωνα των μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε κατάληψη στην αστυνομία και τον εισαγγελέα και απειλούν με ΕΔΕ τους εκπαιδευτικούς που δεν θα κάνουν τηλεκπαίδευση υπακούοντας στις αποφάσεις των σωματείων. Σε ένα σχολείο μαθητής πήρε αποβολή επειδή πρότεινε αποχή ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αλλού πάλι μπαίνουν απουσίες σε μαθητές, αν και συνδέθηκαν κανονικά στο webex, επειδή θεάθηκαν στην κατάληψη!

Τα πράγματα σοβαρεύουν και δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Το κλίμα νομιμοφροσύνης, υποταγής και τρομοκράτησης που θέλουν να γενικευτεί στα σχολεία πρέπει να σπάσει. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα γίνουν καταδότες των μαθητών τους. Η θέση τους είναι με τους αγώνες των μαθητών που πρέπει να στηρίξουν ανοιχτά και να παλέψουν και οι ίδιοι με απεργίες και διαδηλώσεις για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και των μαθητών τους. Η επίθεση στη νεολαία προϋποθέτει τη δική τους ήττα και υποταγή.

Τα τελευταία νομοσχέδια της κυβέρνησης, το ένα για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και το άλλο για την Επαγγελματική Κατάρτιση δίνουν βαριά χτυπήματα στο δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές,  φτιάχνουν σύγχρονους σκλάβους που θα δουλεύουν ατέλειωτες ώρες αδιαμαρτύρητα. Η κυβέρνηση και το σύστημα γενικότερα έχουν θορυβηθεί γιατί γνωρίζουν πως η οργή που συσσωρεύει εδώ και καιρό η νεολαία κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Δεν έχουν να της προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο να της πάρουν δικαιώματα και να της επιβάλλουν Τράπεζα θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εξετάσεις PISA, εντατικοποίηση, μαθητεία, πόλεμο και φτώχεια. Γι’ αυτό κάθε διεκδίκησή της την καταστέλλουν.  Η νεολαία έχει πολλούς λόγους να αντιδρά και να εξεγείρεται. Οι αγώνες της είναι δίκαιοι.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών που έχουν αναφορά στο κίνημα οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν πραγματικές συνελεύσεις που να είναι μαζικές και να πάψουν να κρύβονται πίσω από ψεύτικους συντονισμούς και αποφάσεις ΔΣ. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ενεργοποίηση του κλάδου που πρέπει να ταχθεί ενάντια στην τηλεκπαίδευση για να τη σπάσει και να αποφασίσει κινητοποιήσεις και απεργίες. Στόχος να μην περάσουν τα νομοσχέδια για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την Τεχνική Εκπαίδευση.

Ποινικοποιούν τους μαθητικούς αγώνες ακόμα και την αμφισβήτηση της πολιτικής τους από τον μαθητόκοσμο. Οι εκπαιδευτικοί να σταθούμε δίπλα τους, να παλέψουμε για τις ελευθερίες όλων μας, για το δικαίωμα στη μαζική πάλη. Για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.

Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας έρχονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τους νόμους του συστήματος και τους μηχανισμούς καταστολής. Τα κινήματα στηρίζονται στην ενότητα, στη μαζικότητα και στο δίκιο τους. Στους δρόμους θα σπάσει η τρομοκρατία και θα ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική.



Διάβασέ το »