BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

ΑΚΕ: Δήμος και Δ.Σ. Δ&Ν προωθούν εγκατάλειψη και επιβάλλουν τηλεκπαίδευση!

 

Ποια επαναλειτουργία σχολείων;

Δήμος και Δ.Σ. Δ&Ν προωθούν εγκατάλειψη και επιβάλλουν τηλεκπαίδευση!

Στην ενημέρωση που λάβαμε στα σχολεία στις 10/1 από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, δύο πράγματα διαπιστώνονται με την πρώτη ματιά. Πρώτον, η απίστευτη ολιγωρία και αμέλεια με την οποία οι Δήμοι αντιμετώπισαν το ζήτημα των καταστροφών στα σχολεία από τον σεισμό και δεύτερον η ανεξήγητη(;) στάση… κατανόησης και αποδοχής από την μεριά του Συλλόγου, λύσεων όπως η συνέχεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για 7 σχολικές μονάδες, οι διπλές βάρδιες και οι μετακινήσεις μαθητών.

Τα σχολεία στην Σάμο από την ημέρα που έγινε ο σεισμός (μαζί με λοκντάουν και διακοπές Χριστουγέννων) μέχρι και σήμερα μετράνε δυόμισι μήνες κλειστά. Το να μην έχουν βρεθεί οι κατάλληλες λύσεις για ασφαλή στέγαση όλων των μαθητών και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες στο μεγάλο αυτό διάστημα είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων και της κυβέρνησης και καμία κατανόηση δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει αυτή η ολοφάνερη εγκατάλειψη.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι παρά τις εύκολες υποσχέσεις από τον Δήμο ότι δεν θα επιτρέψουν σχολεία πολλών ταχυτήτων, αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα και το σωματείο όφειλε να είναι με το μέρος των συναδέλφων, των γονιών και των μαθητών που πλήττονται και όχι να παίρνει τον ρόλο εκπροσώπου τύπου του Δημαρχείου, με ανάλαφρες και σαφώς θετικές, προς τις αποφάσεις του Δήμου, ενημερώσεις που νομιμοποιούν μέχρι και την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση προς πάσα χρήση. Το μοναδικό εξάλλου αίτημα που θέτει ο Σύλλογος, είναι ο εξοπλισμός των μαθητών με τάμπλετ με ποια επιδίωξη άραγε, αν όχι ακριβώς την εμπέδωση της εξ αποστάσεως στις συνειδήσεις των συναδέλφων;

Ας μας απαντήσει το Δ.Σ. του Συλλόγου που γνωρίζει, λόγω των συνεννοήσεων του με τους δημάρχους, κατ’ εντολή τίνος συνεχίζεται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για ορισμένα (!) σχολεία; Ποιος και σε ποιες περιπτώσεις θα παίρνει πλέον τέτοιες αποφάσεις; Ποια η διέξοδος για τους εργαζόμενους γονείς την στιγμή που πλέον δεν ισχύει ούτε καν η άδεια ειδικού σκοπού που δίνονταν από το Υπουργείο; Μήπως δεν θα χρειαστεί καν η αποκατάσταση των σχολείων εφόσον υπάρχει πλέον το πανίσχυρο αυτό φάρμακο; Όσο για το ερώτημα, ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις του σωματείου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να διεκδικήσει ασφαλή κτήρια για όλα τα παιδιά, θεωρούμε ότι απαντήθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ.: Από κοντά και συμφωνίες με την τοπική εξουσία, καμία συμμετοχή και ενεργοποίηση των συναδέλφων. Ούτε καν η απαίτηση της άμεσης και προσωρινής λύσης των κοντέινερ δεν προβάλλεται! Καταλαβαίνουμε οπότε πολύ καλά ποιους θεωρεί συμμάχους της η Ενωτική και ποιους θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν άφωνοι και στην άκρη.

Ένας τρόπος υπάρχει για να ανατραπεί η … «συνομωσία» Δήμου και ΔΣ . Να ακουστεί δυνατά η φωνή των συναδέλφων και των γονιών,  να παλευτούν μαζικά τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα

Ø  Ασφαλή σχολικά κτίρια για όλα τα παιδιά

Ø  Όχι στην τηλε- «εκπαίδευση» . Να δοθούν άμεσα λύσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων

Το σωματείο δεν είναι «ιδιοκτησία» ούτε του ΔΣ ούτε της πλειοψηφίας του. Απαιτείται άμεσα να γίνει ΓΣ (με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας) για να αποφασιστεί κατεύθυνση πάλης και συντονισμός με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. 

Σάμος 14/01/2021



Διάβασέ το »

ΑΚΕ: για τη στάση μας στο ΔΣ σχετικά με το ΜΠΔ

 

Περισσεύει η «υπευθυνότητα» της υποταγής και της αδράνειας!

Χρειαζόμαστε αντιστάσεις και αγώνες!

(για τη στάση μας στο ΔΣ σχετικά με το ΜΠΔ)

Με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΠΑΜΕ), πραγματοποιήθηκε η ένταξη του σωματείου στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (ΜΠΔ) όπως πρόβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 4557/2018 που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ. ‘Ένας νόμος που κατ΄επιταγήν της ΕΕ επιβάλλει το φακέλωμα σωματείων εργαζομένων, συλλόγων γειτονιάς ακόμα και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και αντιμετωπίζει όλες αυτές τις συλλογικότητες ως εν δυνάμει «τρομοκρατικές» που μπορεί να κάνουν… διακίνηση «μαύρου χρήματος»! Ένας ακόμα νόμος που μαζί με όλα τα μέτρα και τους νόμους που προστέθηκαν από το 2018 ως σήμερα διαμορφώνει πλαίσιο κατάπνιξης και απαγόρευσης της οργάνωσης και της πάλης των εργαζομένων και της νεολαίας.

Απέναντι στην επιχείρηση ένταξης των σωματείων στο ΜΠΔ που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019 και συνοδευόταν, σε περίπτωση άρνησης, από την απειλή επιβολής εξοντωτικών προστίμων, δεν δόθηκε καμιά μάχη! Αντίθετα η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και συνολικά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να δώσουν οδηγίες για την ένταξη των σωματείων στο ΜΠΔ! Σε αυτή τη γραμμή της υποταγής πρωτοστάτησαν φυσικά οι δυνάμεις του κυβερνητικού-καθεστωτικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ. Με αυτή τη γραμμή συνέπλευσε πρακτικά  και το ΠΑΜΕ που από τη μια κατήγγειλε το ΜΠΔ και από την άλλη πρότεινε στις Ομοσπονδίες (δηλαδή στις καθεστωτικές δυνάμεις) να … προτείνουν στην κυβέρνηση «την εξαίρεση των σωματείων» από το ΜΠΔ! Αλλά και οι Παρεμβάσεις αρκέστηκαν στην καταγγελία του ΜΠΔ χωρίς να προβάλλουν καμιά πρόταση πάλης για την άρνηση της ένταξης σε αυτό.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις το ζήτημα του ΜΠΔ το είχαμε θέσει στα πλαίσια της πρότασης μας για τη συγκρότηση του προεδρείου στην ΕΛΜΕ Σάμου. Το  ζήτημα του ΜΠΔ το θέσαμε πανελλαδικά με συγκεκριμένη πρόταση πάλης προς όλες τις δυνάμεις του κινήματος,  πρόταση που δεν βρήκε αποδέκτες. Στα πλαίσια της ΕΛΜΕ Σάμου στη βάση αυτής της πρότασης ζητήσαμε σύσκεψη σωματείων που έγινε το Δεκέμβρη του 2019.  Στη σύσκεψη αυτή από τη μια η ΔΑΚΕ έκφρασε ανοιχτά τη θέση αποδοχής του ΜΠΔ  ενώ από την άλλη το ΠΑΜΕ αρνήθηκε την πρόταση  να διοργανωθεί νέα σύσκεψη από κοινού από τα σωματεία που ήταν παρόντα (ΝΤ ΑΔΕΔΥ, σωματείο εργαζομένων Νοσοκομείο Σάμου, σύλλογος Δ/Ν). Αρνούνταν δηλαδή οποιαδήποτε προσπάθεια να υπάρξει αγώνας για το ζήτημα και πρακτικά και πολιτικά στήριζε τη γραμμή αποδοχής του ΜΠΔ. Την ίδια και χειρότερη στάση ακολούθησαν όλοι αυτοί στην επόμενη σύσκεψη που διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ μετά από πρότασή μας και τον Ιανουάριο του 2020

Με βάση αυτόν τον κυρίαρχο συσχετισμό οι συνάδελφοι στο σωματείο μας αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία της Σάμου και σε όλη τη χώρα δεν καλέστηκαν ποτέ να αντισταθούν και να αρνηθούν την ένταξη στο ΜΠΔ. Με βάση αυτή τη γραμμή του συμβιβασμού και της αδράνειας ήρθε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία η λήξη της προθεσμίας για την ένταξη στο ΜΠΔ (την οποία τόσο ανυπόμονα περίμενε η ΔΑΚΕ), χωρίς να έχει εκδηλωθεί καμιά αντίσταση, καμιά κινητοποίηση, ούτε καν κάποια πρόταση πάλης από τα «εκατοντάδες» σωματεία και συνδικάτα που αναφέρονται στις «ταξικές» αλλά και στις «ριζοσπαστικές» δυνάμεις. Και αφού ήρθε η λήξη της προθεσμίας, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, «σαν έτοιμες από καιρό», και με δεδομένη την παραίτηση μας από τις θέσεις του γραμματέα και του ταμία, συγκρότησαν νέο προεδρείο (που δεν το ανακοινώνουν στους συναδέλφους) και  ψήφισαν «υπεύθυνα» την ένταξη του σωματείου στο ΜΠΔ (που ούτε και αυτό το ανακοινώνουν).

Αυτή τη γραμμή του συμβιβασμού και της αδράνειας καταψηφίσαμε στο ΔΣ , καταψηφίζοντας την ένταξη του σωματείου στο ΜΠΔ. Την άρνηση της συναίνεσης μας σε αυτόν τον κυρίαρχο συσχετισμό εκφράσαμε με την παραίτηση μας από τις θέσεις του γραμματέα και του ταμία!

Φωνασκεί τώρα η πλειοψηφία του ΔΣ και μας κάνει «μάθημα υπευθυνότητας», μας κουνάει το δάχτυλο που δεν ψηφίσαμε μαζί τους την ένταξη του σωματείου στο ΜΠΔ! Στην πραγματικότητα δεν μας θέλουν «υπεύθυνους», μας θέλουν συνένοχους στην υποταγή, στο συμβιβασμό, στην αδράνεια. Θέλουν να πάρουμε μερτικό από την αποκλειστικά  δικιά τους πολιτική ευθύνη. Την ευθύνη όχι γιατί τα σωματεία δεν κατάφεραν με τον αγώνα τους να αποτρέψουν την ένταξη τους στο ΜΠΔ. Αλλά την ευθύνη γιατί ποτέ δεν υπήρξε αυτός ο αγώνας!

Υπάρχουν μάχες  και αγώνες που κερδίζουν νίκες και κατακτήσεις. Υπάρχουν μάχες και αγώνες που δεν κερδίζουν τους στόχους τους αλλά κερδίζουν το μάθημα της μαζικής και συλλογικής αντίστασης που είναι η βάση για τις επόμενες νικηφόρες μάχες. Οι μόνες μάχες που είναι χαμένες είναι αυτές που δεν δίνονται!

Στην ΕΛΜΕ Σάμου και στα σωματεία, «περισσεύει» η γραμμή που αρνείται στους εργαζόμενους να δώσουν μάχες. Περισσεύει η υποταγή και η συμμόρφωση που παρουσιάζεται ως «υπευθυνότητα». Όμως οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία χρειάζονται γραμμή μαζικής αντίστασης και αγώνων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχουν απέναντι στην άγρια επίθεση για να υπερασπίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στη ζωή και στη δουλειά!   

Σάμος 13/01/2021



Διάβασέ το »