BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ 19Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ (14-5-19)


2019 ΟΛΜΕ
2017 ΟΛΜΕ
2018 ΔΣ
Ψήφισαν
147
139
136
Άκυρα-Λευκά
2+2=4
2+5=7
1+3=4
Δημοκρατική Συσπείρωση
31        
41       (1)
35
ΔΑΚΕ
46      (1)
36
34
ΠΑΜΕ
27
16
21
ΣΥΝΕΚ
20
19
25
Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
19
20
17

Κάτω από το προεκλογικό σύννεφο της συγκυρίας και με τους μηχανισμούς των κυρίαρχων δυνάμεων σε πλήρη εγρήγορση πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην ΕΛΜΕ Σάμου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Το κύριο όμως «βάρος» των εκλογών ήταν η αδράνεια και η κατάσταση παραίτησης του σωματείου και του κλάδου για άλλη μια χρονιά, στην οποία οξύνθηκε η κυβερνητική επίθεση σε όλα τα βασικά ζητήματα στην εκπαίδευση.
Με αυτά τα δεδομένα η ΔΑΚΕ πήρε την πρώτη θέση – για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- και εξέλεξε τον αντιπρόσωπο της ΕΛΜΕ για το συνέδριο, ενώ οι ΣΥΝΕΚ είχαν μικρή πτώση σε σχέση με τις εκλογές για ΔΣ του περασμένου Νοέμβρη. Απέναντι στη δεξιά πολιτική και τη δεξιά γραμμή των δύο κυβερνητικών δυνάμεων οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, «αντέταξαν» ψηφοθηρία στη βάση ενός διαχειριστικού πολιτικού λόγου. Η Δημοκρατική Συσπείρωση παρουσιάζει ως βασικό της πλεονέκτημα την «ανεξαρτησία της από κόμματα» (!) και το ΠΑΜΕ παρουσιάζει μια εικόνα … επάρκειας προτάσεων και αγώνων!! Μια εικόνα ενός «συνεπή και αριστερού  ΣΥΡΙΖΑ» που αν υπερψηφιστεί σε «όλες τις κάλπες» θα βρουν λύση τα προβλήματα του λαού! Όλα αυτά ενώ σαρώνει η επίθεση της κυβέρνησης και του συστήματος (αδιοριστία, αξιολόγηση, «νέο λύκειο») και οι σχεδιασμοί της ΟΛΜΕ για υποταγή υλοποιούνται ανεμπόδιστοι και βέβαια με τη συνδρομή των ΠΑΜΕ-Παρεμβάσεων!
Ακόμα χειρότερα στη συγκυρία είναι και η επιβολή από την ΟΛΜΕ,  της παρακράτησης των συνδρομών των συναδέλφων από το κράτος! Απέναντι σε αυτό οι Αγωνιστικές Κινήσεις κατέθεσαν στη συνέλευση πρόταση άρνησης αυτής της επιβολής. ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ καταψήφισαν ενώ Δημοκρατική Συσπείρωση και ΠΑΜΕ –που δεν είχαν θέσει καθόλου το ζήτημα ούτε στα σχολεία ούτε στη Συνέλευση- θυμήθηκαν ότι …συμφωνούν. Το γεγονός είναι ότι η πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων υπερψηφίστηκε από τη ΓΣ και αποτελεί πλέον απόφαση της. Όμως η υπεράσπιση της , όπως και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στη δουλειά και στη ζωή θα κριθεί στην πράξη, στο δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης που πρέπει να ανοιχτεί! Με αυτή την κατεύθυνση παρέμβηκαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις που κατέγραψαν ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε ένα σκηνικό που μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά. Γύρω από αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων για την επόμενη, ακόμα πιο δύσκολη και απαιτητική, εκπαιδευτική χρονιά.  

Διάβασέ το »

Απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ Σάμου 14-05-19 για την αυτόματη παρακράτηση των εισφορών των εκπαιδευτικών


Απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ Σάμου 14-05-19
Με έγγραφό της (23/4/2019) προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (!) η ΟΛΜΕ… διατάσσει (σε εφαρμογή, λέει, απόφασης του 12ου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου του 2005!) την αυτόματη παρακράτηση των εισφορών των εκπαιδευτικών προς ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ μέσω μισθοδοσίας ενημερώνοντας για τους αντίστοιχους λογιστικούς κωδικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς. Διευκρινίζει, κιόλας, ότι: «η υποχρεωτική παρακράτηση αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς και σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να παρακρατείται η συνδρομή τους από τα κεντρικά, οι οικείες ΕΛΜΕ θα συγκεντρώσουν τις αρνητικές δηλώσεις των συναδέλφων. Οι αιτήσεις αυτές θα αποδοθούν από τις ΕΛΜΕ στον υπεύθυνο μισθοδοσίας της αντίστοιχης Διεύθυνσης».
Σε σχέση με την παραπάνω απόφαση, σημειώνουμε:
  1. Είμαστε σε φάση σαρωτικής επίθεσης του συστήματος και των κυβερνήσεων σε ΟΛΑ τα βασικά δικαιώματα. Ανάμεσά τους και σε υψηλή θέση, στο δικαίωμα του λαού να οργανώνεται και να παλεύει έξω από τον έλεγχο του συστήματος, των μηχανισμών του και του κράτους του.
  2. Η παραπάνω απόφαση αντικειμενικά κινείται στην ίδια ρότα με τις εφόδους στα σωματεία, με την υποχρέωση ανοίγματος ΑΦΜ, με τη συνολική προσπάθεια ελέγχου τους. Κάθε υποχώρηση στην διαδικασία αυτή ασφυκτικού ελέγχου αδυνατίζει τελικά κάθε προοπτική οργάνωσης των λαϊκών αντιστάσεων και αποτελεί εγγύηση για τα χειρότερα.
  3. Μεγάλο μέρος της ανυποληψίας των συνδικάτων έχει προέλθει από την ώσμωσή τους και τα πάρε-δώσε τους με τις κυβερνήσεις και το κράτος.
  4. Ο συνδικαλισμός δεν είναι «θεσμική» υποχρέωση. Η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτόν προκύπτει όταν τα συνδικάτα εμπνέουν προσπαθώντας να οργανώσουν τους αγώνες για τα δικαιώματα.
  5. Στα συνδικάτα δεν υπάρχει «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός». Ούτε η ΟΛΜΕ ούτε κανένα συνέδριο έχει δικαίωμα να επιβάλει στα πρωτοβάθμια σωματεία τον τρόπο που αυτά παρακρατούν τις συνδικαλιστικές εισφορές. Πόσο μάλλον όταν προσπαθεί να τον επιβάλει με τις πλάτες της κυβέρνησης και των διευθύνσεων.
  6. Το επιχείρημα της ΟΛΜΕ ότι η ίδια αποφασίζει για τον εαυτό της τον τρόπο που κρατάει το δικό της κομμάτι των εισφορών δεν έχει βάση. Οι εκπαιδευτικοί είναι μέλη του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της ΕΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ είναι μέλος της ΟΛΜΕ και η ΟΛΜΕ μέλος της ΑΔΕΔΥ. Αλλιώς θα παρουσιαζόταν το παράλογο ένας εργαζόμενος (που του έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές για ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ μέσω της μισθοδοσίας αλλά όχι για ΕΛΜΕ) να είναι μέλος της ΟΛΜΕ αλλά όχι της ΕΛΜΕ!

Με βάση τα παραπάνω, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει:
- Οι Διευθύνσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρακρατάνε υποχρεωτικά εισφορές από εργαζομένους. Καλούμε τις διευθύνσεις να μην προβούν σε καμία τέτοια ενέργεια.
- Καλεί την ΟΛΜΕ να αποσύρει την άκυρη –από κάθε άποψη- απόφασή της.

Η αναγκαία ανασυγκρότηση των συνδικάτων μπορεί να γίνει στην προοπτική των αντιστάσεων και των διεκδικήσεων και όχι των παζαριών. Μπορεί να γίνει μόνο έξω και ενάντια στον κρατικό, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Διάβασέ το »

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ Ε΄ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ Ε΄ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΓΣ της Ε ΄ ΕΛΜΕ καταγγέλλει την φασιστική επιδρομή της Χ.Α. στο χώρο του 1ο ΓΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ το βράδυ της 13ης Μαΐου 2019 .
Οι φασίστες γράψαν συνθήματα στο χώρο σχίσανε και κατάστρεψαν πανό και αφίσες που υπήρχαν για τις εκλογές της ΕΛΜΕ.
 Κι αυτή η επίθεση είναι μια ακόμη που συμπληρώνει το μπαράζ φασιστικών επιδρομών ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες, εργατικές, συνδικαλιστικές, πολιτικές συλλογικότητες και νεολαιίστικα στέκια.
 Η δράση των φασιστών αποτελούσε πάντα το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Σήμερα πατώντας στην αναζωπύρωση του εθνικιστικού, σοβινιστικού, φιλοπόλεμου κλίματος και με την ανοχή των κυβερνώντων (βλέπε καθυστέρηση της δίκης της Χ.Α.) ανασυγκροτούνται και σηκώνουν κεφάλι.
Η  Γ.Σ. της Ε΄ΕΛΜΕ καλεί κάθε δημοκράτη, προοδευτικό εκπαιδευτικό
  • ·         Να καταδικάσει την επίθεση, να απομονώσει τις φασιστικές φωνές κι όσους τις στηρίζουν με την πολιτική τους.
  • ·         Να δώσει μάχη για να αποκρουστεί πολιτική της φτώχειας, ανεργίας, πολεμοκαπηλείας που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ευλογίες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
  • ·         Να γεμίσει τις γεν. συνελεύσεις του κλάδου, όπου η ίδια η συμμετοχή των συναδέλφων και η άνοδος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και των αγώνων τους απέναντι σε αυτή την πολιτική, δρα αντικειμενικά ενάντια και σε αυτές τις φασιστικές ομάδες.


Διάβασέ το »

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ
ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΡΙΩΔΙΩΝ
ΔΕΝ ΑΘΩΩΝΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

            71 χρόνια μετά τη «Νάκμπα», την καταστροφή δηλαδή της Παλαιστίνης, που ξεκίνησε στις 15/5/1948, με τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων απ΄ τους ισραηλινούς σιωνιστές, σε συνεργασία με τους βρετανούς ιμπεριαλιστές, το κράτος - τρομοκράτης του Ισραήλ συνεχίζει να δολοφονεί καθημερινά τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης.

            Σ' αυτή την “μαύρη επέτειο” η πρεσβεία του Ισραηλ, το Υπουργείο Παιδείας, η ΔΔΕ Καρδίτσας και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας διοργανώνουν εκδήλωση στις 16/5 στο δημοτικό κινηματοθέτρο Καρδίτσας για να τιμήσουν ην οικογένεια Γούλα -μια από τις δεκάδες οικογένειες Καρδιτσιωτών- με το βραβείο του “Δικαίου των Εθνών” (!!)-που διέσωσαν μια οικογένεια Εβραίων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

            Απο τη μεριά μας τιμούμε κάθε οικογένεια, κάθε άνθρωπο που απέναντι τη ναζιστική θηριωδία με θάρρος και κίνδυνο της ζωής τους, στάθηκαν αλληλέγγυοι και προστάτεψαν τους κυνηγημένους απο τους ναζί Εβραίους. Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στα θύματα του Εβραϊκού λαού αλλά και των υπόλοιπων λαών από τη ναζιστική θηριωδία.

            Όμως στην πράξη, τα θύματα του ναζισμού δεν τα τιμά η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία με την παρατεινόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, βασανισμούς παλαιστινίων, δολοφονίες, συλλήψεις ανήλικων παιδιών, αποκλεισμό της Γάζας, κτίσιμο τείχους κτλ., επιχειρεί να αφανίσει έναν ολόκληρο λαό, στερώντας του το δικαίωμα να έχει δικό του κράτος.

            Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου τα βασανιστήρια, οι φυλετικές διακρίσεις και φυλακίσεις, οι εξωδικαστικές καταδίκες και εκτελέσεις προβλέπονται από τον νόμο και αποτελούν καθημερινές πρακτικές, εκτός από το Ισραήλ.
 
            Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο που έχει παραβιάσει πάνω από 70 αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ άλλες 24 καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια στο Ισραήλ δεν συζητήθηκαν ποτέ, αφού οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο.
 
            Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που θεωρούνται… ισραηλινά(!) ο παλαιστινιακός λαός ταπεινώνεται καθημερινά, τρομοκρατείται και εξοντώνεται συστηματικά. Το Ισραήλ κατεδαφίζει και καταστρέφει συστηματικά, με τανκς και μπουλντόζες, τις αναγκαίες για τη ζωή των Παλαιστινίων υποδομές (κατοικίες, δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτίρια), ελέγχει το νερό, το ρεύμα και την κυκλοφορία της περιοχής, ταυτόχρονα επεκτείνει διαρκώς τον εποικισμό στα Κατεχόμενα, με Ισραηλινούς εποίκους Το Ισραήλ κατασκεύασε τείχος ντροπής 650 χιλιομέτρων και ύψους 8 μέτρων για τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων, διατηρώντας το μεγαλύτερο γκέτο-στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο. Οι σφαγές των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό συνεχίζονται πάνω από 30 χρόνια.

            Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει το Ισραήλ! Γιατί τότε, αυτόματα, θα δεχτεί την κατηγορία του «αντισημιτισμού» και του «αντιεβραϊσμού», θα του επιτεθούν με το ολοκαύτωμα των Εβραίων! Και αντί να αποτελεί το ολοκαύτωμα ένα επιπλέον στοιχείο καταδίκης του Ισραήλ για τα σημερινά του εγκλήματα, χρησιμοποιείται ως ηθικός εκβιασμός για νέα εγκλήματα. Τέτοια βεβήλωση των εκατομμυρίων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας!

            Με τη γνωστή γκεμπελίστικη μέθοδο επιχειρείται μάταια να αντιστραφεί η πραγματικότητα. Και τέτοιες εκδηλώσεις επιχειρούν να “ξεπλύνουν” τα εγκλήματα των σιωνιστών.
           
            Επειδή η διεθνιστική αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό είναι παραπάνω από αυτονόητη, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, επειδή η αντίθεσή μας στη συγκρότηση στρατηγικού άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ υπό τις ΗΠΑ που προωθεί και- η πιο ΗΠΑκουη -ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη, επειδή θεωρούμε ότι τα θύματα του ναζισμού τα τιμούμε με τον αγώνα μας, η καταγγελία-καταδίκη αυτής της εκδήλωσης είναι δεδομένη.
             
            Καλούμε τους συναδέλφους εκαπιδευτικούς αλλά και τους μαθητές να αρνηθούν να παρευρεθούν σ' αυτή.
            Χρέος κάθε δημοκράτη, προοδευτικού, ανθρωπιστή είναιη  καταδίκη των φονιάδων σιωνιστών και η έμπρακτη συμπαράσταση στον καταδιωκόμενο παλαιστινιακό λαό.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


Καρδίτσα 16-5-2019

Διάβασέ το »