BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Ιστοσελίδα έχει στήσει πλατφόρμα αξιολόγησης όλων των σχολείων της χώρας


Σχόλιο των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών
Τα κοράκια του συστήματος έπιασαν δουλειά
Ιστοσελίδα έχει στήσει πλατφόρμα αξιολόγησης όλων των σχολείων της χώρας
Τι θα δούμε ακόμα!

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ που τάσσονται ανοιχτά πια με τον αντίπαλο και ανακαλύπτουν πως ο ν.4547/2018 της αξιολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, κάνει πράξη τα αιτήματα του κλάδου και κεφαλαιοποιεί τους αγώνες του! Δίπλα στην κυβέρνηση στοιχίζονται όλοι οι θεσμοί (επίσημοι και μη, κρατικοί και μη κρατικοί) και τα ΜΜΕ (κυβερνητικά και αντικυβερνητικά) αφού η επιβολή της αξιολόγησης-χειραγώγησης αποτελεί βασική επιλογή του συστήματος. Επειδή όμως έως σήμερα, η συμπόρευση όλων αυτών δεν στάθηκε αρκετή για να την επιβάλουν, ανακαλύπτουν ευφάνταστους τρόπους για να τη διαφημίσουν, να την προωθήσουν και να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Έτσι, δίπλα στην αξιολογική περικύκλωση του κλάδου με νόμους και εγκυκλίους, εμφανίζονται πρωτοβουλίες προώθηση της αξιολόγησης, οι οποίες προσπαθούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του διακηρυγμένου στόχου «να εμπεδωθεί κουλτούρα αξιολόγησης». Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι. Ψαρέψαμε στο διαδίκτυο μια ιστοσελίδα που έχει στήσει πλατφόρμα αξιολόγησης όλων των σχολείων της χώρας! Όμως, δε θα κάνουμε τη χάρη στους ιδιοκτήτες της, που φρόντισαν να μη φαίνονται τα στοιχεία τους, να τους διαφημίσουμε. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να αναφέρουμε το όνομά της.
Η ιστοσελίδα επιχειρηματολογώντας στο ερώτημα γιατί κάποιος πρέπει να κάνει κριτική σχολείων, γράφει χαρακτηριστικά πως, αν αξιολογείς μια οποιαδήποτε υπηρεσία π.χ. ένα ξενοδοχείο, τότε πρέπει να αξιολογείς το σχολείο που φοιτά το παιδί σου. Τόσο απλά!
Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε γονείς (μεμονωμένους ή συλλόγους γονέων), απόφοιτους και εκπαιδευτικούς. Όλοι αυτοί μπορούν, επώνυμα ή με ψευδώνυμο, να αξιολογήσουν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει 19 τομείς που βαθμολογούνται με άριστα το πέντε(5) -γενική αξιολόγηση, διοίκηση, εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί, ενημέρωση γονέων, πειθαρχία, ασφάλεια, καθαριότητα, κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές και χρήση ΤΠΕ, ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, ενδιαφέρον μαθητή, επάρκεια εκπαίδευσης, διαμόρφωση προσωπικότητας, αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, ύπαρξη ΕΒΠ. Επίσης, υπάρχει ανοιχτό πεδίο στο οποίο μπορεί να γράψει ο καθένας ό,τι άλλο θέλει. Αυτοί οι 19 τομείς περιλαμβάνονται στους νόμους της αξιολόγησης που έχουν κατατεθεί από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και φυσικά στον νόμο της αξιολόγησης του Γαβρόγλου.
Η ιστοσελίδα έχει ήδη βγάλει τη λίστα των δέκα κορυφαίων σχολείων (TOP 10), παρόλο που είναι καινούργια και δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή. Μια απλή ανάγνωση των αξιολογήσεων που έχουν ήδη γίνει, ειδικά τα σχόλια που καταγράφονται στο ανοιχτό πεδίο, μπορεί να μας δώσει μια εικόνα του μέλλοντος που μας επιφυλάσσει η επιβολή ή η αποδοχή του «προγραμματισμού-αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου», όπως ονομάζουν την κακόφημη αξιολόγηση. Ο κανιβαλισμός σε όλο του το μεγαλείο!
Ποιοι κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, δεν το γνωρίζουμε. Το πολιτικό-ιδεολογικό στίγμα της φαίνεται καθαρά από το λεξιλόγιο και τα επιχειρήματα που επιστρατεύει για να περιγράψει το «όραμά» της αλλά και από την ίδια την κίνησή της να προωθήσει μια επιλογή του συστήματος, με την οποία έχουν συγκρουστεί όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί αλλά όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μια σειρά φράσεις που χρησιμοποιεί τις έχουμε διαβάσει αυτούσιες στα κείμενα και τις κατευθύνσεις που προωθούνται προς υλοποίηση από διάφορα «ευαγή ιδρύματα», όπως ΟΟΣΑ και Ε.Ε.. Επίσης, αναμασά μια σειρά απλοϊκά-αγοραία επιχειρήματα,  που αντλούν την πειστικότητά τους όχι από την ακατανίκητη λογική τους αλλά από το γεγονός ότι η έλλειψη κινήματος, η αδράνεια και η πολιτική αποσυγκρότηση δημιουργεί κενά, τα οποία σπεύδει να καλύψει η αντιδραστική και αντιλαϊκή ιδεολογική σκουριά της ξενόδουλης και παρασιτικής άρχουσας τάξης της χώρας μας.
Είναι φανερό πως ο εφησυχασμός που έχει επιβληθεί στον κλάδο, δεν χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και το σύστημα. Δεν αδρανούν και δεν περιμένουν να δουν τις εξελίξεις, όπως κάνουν οι «συνετές» εκπαιδευτικές ηγεσίες «μας» αλλά προετοιμάζονται και δρουν. Στρώνουν το έδαφος για να περπατήσει το επόμενο διάστημα η αξιολόγηση. Θα δούμε κι άλλα!
Αυτό που έχουμε να πούμε για πολλοστή φορά, είναι ότι πρέπει να προετοιμαστεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών για τις μεγάλες μάχες που θα έρθουν. Όταν το σύστημα αποφασίσει να επιβάλει την αξιολόγηση, που είναι διακαής του πόθος, θα χρησιμοποιήσει όλα του τα όπλα. Αυτές τις μάχες πρέπει να τις δώσουμε ενωμένοι και με τη λογική να τις κερδίσουμε.
Ø Καμία αξιολόγηση!           
Ø Κάτω ο ν. 4547/2018

Διάβασέ το »

ΣΑΜΟΣ: Προεκλογικά παιχνίδια με θύματα τα δικαιώματα ντόπιων και προσφύγων

ΣΑΜΟΣ: Προεκλογικά παιχνίδια
με θύματα τα δικαιώματα ντόπιων και προσφύγων
Τους  τελευταίους μήνες στο νησί της Σάμου διεξάγεται στις πλάτες ντόπιων και προσφύγων  ένα χυδαίο προεκλογικό παιχνίδι, με σημείο αναφοράς την…  εκπαίδευση των προσφυγόπουλων! Από την μια  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει τον υπερασπιστή του δικαιώματος των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, ενάντια σε ρατσιστικές αντιδράσεις και από την άλλη,  επίσημοι και ανεπίσημοι κύκλοι της δεξιάς και ακροδεξιάς  του νησιού που έχουν τρομοκρατήσει γονείς και έχουν ενισχύσει ξενοφοβικές και φασίζουσες απόψεις  στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική μιας και διατηρεί  κάτω από άθλιες συνθήκες  5000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες,  αφαιρώντας τους  τα βασικότερα απ’ τα δικαιώματά τους και η περιβόητη εκπαίδευση αφορά τμήματα ΔΥΕΠ για μόλις 12 παιδιά σε ένα σχολείο και 14 σε ένα δεύτερο, από τα 1500 που βρίσκονται στο νησί και εννοείται εκτός του πρωινού ωραρίου.  
 Με πρόσχημα τις, όντως,  κακές κτιριακές υποδομές και τις , όντως, κακές συνθήκες υγιεινής στο κέντρο κράτησης, ξεκίνησαν ένα ρατσιστικό κρεσέντο διανθισμένο από κορώνες «αλληλεγγύης» προς τους «καημένους» τους πρόσφυγες, που το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να … φύγουν απ’ το νησί. Διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις για υποτιθέμενες αρρώστιες που πιθανόν θα μεταδοθούν στον ντόπιο πληθυσμό  και παράλληλα δημιουργώντας ένα ρατσιστικό κλίμα μέσα από ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όσοι απ’ τους γονείς αντιτίθενται σε αυτές τις λογικές, δέχονται, πέρα απ’ τον τραμπουκισμό  που επικρατεί στις συνελεύσεις των συλλόγων, και τα «περίεργα» τηλεφωνήματα των ενορχηστρωτών αυτής της ιστορίας, τηλεφωνήματα που τους υπενθυμίζουν ποια πρέπει να είναι η στάση τους. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί  είναι  οι απειλές και οι τραμπουκισμοί σε εκπαιδευτικούς που εκφράζονται στους μαθητές τους  με αντιρατσιστικό περιεχόμενο και υπερασπίζονται  βασικές ανθρωπιστικές αρχές. Η παντελής απουσία καταδίκης των  γεγονότων αυτών από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου (όπου η πλειοψηφούσα παράταξη κλείνει το μάτι στους «κύκλους» αυτούς),  η έλλειψη στήριξης των εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται αυτές τις θέσεις,  αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης σε φασίζουσες και ξενοφοβικές αντιλήψεις να εισχωρούν στις συνειδήσεις του κόσμου.
Βέβαια μια τελευταία εξέλιξη φέρνει σε πολύ άβολη θέση και κάποιες  λογικές που υπάρχουν στο χώρο της αριστεράς και βγάζουν λάδι την κυβερνητική πολιτική και θέλουν σαν μόνους ενόχους τους … φασίστες γονείς. Ο περιφερειακός διευθυντής Βορείου Αιγαίου -με λίγα λόγια το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στα σχολεία-, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για τις αποφάσεις αποχής και διερεύνηση ποινικής ευθύνης για τους γονείς, στηριζόμενος βέβαια σε ποινικό πλαίσιο που ουκ ολίγες φορές έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την καταστολή μαθητικών αγώνων και καταλήψεων.
Όλο αυτό το σκηνικό  χειραγώγησης, τρομοκρατίας και αποπροσανατολισμού κάθε άλλο παρά αποδεικνύει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων αλλά και των κατοίκων του νησιού συμφωνεί με την λογική των ακροδεξιών  αντιλήψεων.  Άλλωστε δεν πάει καιρός που οι Σαμιώτες έτρεξαν να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, όταν έφταναν κατά εκατοντάδες στο νησί. Η προσπάθεια, όμως, φίμωσης και αποκλεισμού κάθε προοδευτικής φωνής, είτε στις συνελεύσεις είτε στα ΜΜΕ, αλλά και η στάση του ΚΚΕ που απενοχοποίησε τους αντιδραστικούς και τους φασίστες, βάζοντας στο λεξιλόγιο τους την λέξη απεγκλωβισμός, δίνουν μια εικόνα παραμορφωμένη για την στάση και τις απόψεις των ντόπιων κατοίκων. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που αναζητά μίαν άλλη κατεύθυνση. Μιαν άλλη κατεύθυνση που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά τα γεγονότα, με τα δήθεν αντιφασιστικά μέτωπα που θέλει να δημιουργήσει, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε τοπικά.  Γιατί, στην πραγματικότητα, είναι ο ίδιος και η κυβέρνηση του που προωθούν τις πολιτικές της φασιστικοποίησης και της αντίδρασης.
Η άλλη κατεύθυνση πρέπει να δοθεί στον αντίποδα των δύο. Μακριά απ’ τις φωνές και τις λογικές του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και στο πεδίο της αντίστασης ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που δημιουργούν συνθήκες εξαθλίωσης για ντόπιους και πρόσφυγες.
Οι ΑΚΕ Σάμου προσπαθούν να αναδείξουν την αναγκαιότητα κοινής πάλης ντόπιων και προσφύγων απέναντι στους κοινούς εχθρούς και τα κοινά προβλήματα. Καταγγέλλουν τις ρατσιστικές και ακροδεξιές  λογικές, μην αφήνοντας, όμως, στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και τα υποκριτικά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιλέγουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Παρεμβάσεις. Καταγγέλλουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ευθύνονται για τα εκατομμύρια των προσφύγων που ξεριζώνονται απ’ τους  τόπους τους. Στέκονται απέναντι σε κάθε κούφια διακήρυξη που θέλει την λύση στο ζήτημα των προσφύγων να δίνεται με την απουσία του λαού και των προσφύγων απ’ την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Παλεύουμε για:
Ø Μόρφωση για όλα τα προσφυγόπουλα/Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.
Ø Άσυλο, έγγραφα, ελεύθερη μετακίνηση, περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες σε κάθε μετανάστη!
Ø Κάτω η αντιπροσφυγική πολιτική  κυβέρνησης-ΕΕ/Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ø Όχι στην αντιπροσφυγική υστερία, το ρατσισμό, το φασισμό, και τον εθνικισμό!
Ø Κοινός αγώνας λαού/προσφύγων/μεταναστών για τα κοινά μας δικαιώματα!
Ø Αλληλεγγύη -κοινή πάλη λαών προσφύγων ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό!

Διάβασέ το »