BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Συνδιάσκεψη του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Σάββατο 24/9 . Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

 



Συνδιάσκεψη του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Σάββατο 24/9

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

Να ξεπεράσουμε τις δυνάμεις της υποταγής, να οργανώσουμε την πάλη μας!

Μπροστά σε ένα πολύ βαρύ χειμώνα βρίσκεται ο εργαζόμενος λαός. Ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία, η γενικευμένη κρίση και οι οξύτατοι ανταγωνισμοί που χαρακτηρίζουν το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, διαμορφώνουν έναν μαύρο ορίζοντα για το λαό μας, για όλους τους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου, και σε όλα τα ζητήματα. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα απλώνονται και γενικεύονται. Μαζί τους αγριεύουν η καταστολή και η καταπίεση ενώ η απειλή διεύρυνσης-γενίκευσης του αιματοκυλίσματος των λαών μεγαλώνει ευθέως ανάλογα με τα αδιέξοδα του συστήματος της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Τάζουν κόλαση στο λαό και στη νεολαία

Στη χώρα μας η πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης του γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή. Με θεμέλιο το «ανήκουμε στη Δύση» η πολιτική αυτή μετατρέπει τη χώρα σε προγεφύρωμα και βάση των ΑμερικανοΝατοϊκών φονιάδων και εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους χειρότερους κινδύνους για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των προστατών της άρχουσας τάξης.

Ταυτόχρονα η λυσσαλέα επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο: «Τέρμα τα δικαιώματα θα ζείτε με επιδόματα» κραυγάζει η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που επιδιώκει να μετατρέψει το λαό και τη νεολαία σε ζητιάνους, αφού το αν, πόσο και για πόσο  θα έχουν ρεύμα, θέρμανση , φαγητό εξαρτάται από τα … passs και τα voucher!

«Καμιά ευθύνη» δεν έχει η κυβερνητική πολιτική για την εξαθλίωση και τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει ο λαός μας λέει η άθλια κυβερνητική προπαγάνδα που επιπλέον κομπάζει για τις «επιτυχίες» του κυβερνητικού έργου! Στην πραγματικότητα κομπάζουν για τις υπηρεσίες τους στα ξένα και ντόπια αφεντικά. Για την υπερεκμετάλλευση που έχουν επιβάλλει στην εργατική τάξη, για τη λεηλασία του λαού και της χώρας, για την επιβολή «γύψου» στο δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση, στην οργάνωση και τη μαζική πάλη εργαζομένων και νεολαίας.

«Καμιά ευθύνη» δεν έχει και η λεγόμενη αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και σία! Όλοι αυτοί που εφάρμοσαν ως κυβερνητικές δυνάμεις την ίδια αντιλαϊκή-αντιδραστική πολιτική όλα τα προηγούμενα χρόνια  και έστρωσαν το δρόμο στην κλιμάκωση της. Όλοι αυτοί που στήριξαν με όλους τους δυνατούς τρόπους την αντιλαϊκή καταιγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ! Όλοι αυτοί που καμώνονται πως «αγωνιούν για τη δημοκρατία» και «αντιτίθενται» στις υποκλοπές την ίδια ώρα που είναι βουτηγμένοι μέσα στον ίδιο βούρκο, εντολοδόχοι και οι ίδιοι των κέντρων εξουσίας που κάνουν κουμάντο στη χώρα.

Οι καυγάδες των αστικών κομμάτων δεν μπορούν να κρύψουν πως είναι κοινά για όλες αυτές τις δυνάμεις τα αδιέξοδα του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Δεν μπορούν να κρύψουν πως ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί αυτό που τάζουν στο λαό είναι η κόλαση της παγωνιάς , της πείνας, και της βαρβαρότητας!

Επίθεση στο δημόσιο: Εργασιακή γαλέρα-διάλυση των λαϊκών δικαιωμάτων!

Αυτοί είναι οι μόνοι και πραγματικοί στόχοι της πολιτικής του συστήματος και της κυβέρνησης του, μιας πολιτικής που θεμέλιο της έχει τη θέση «όλα στο κεφάλαιο –όλα για το κεφάλαιο». Με μια σειρά νόμους, μέτρα, εγκυκλίους, εκβιασμούς και μεθοδεύσεις που μεταξύ άλλων αξιοποίησαν στο έπακρο και με τον πιο κυνικό τρόπο την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ – με την ασίγαστη στήριξη των «θα λογαριαστούμε μετά»- προώθησε πολύ περισσότερο αυτή τον αντιδραστικό, διπλό και ενιαίο  στόχο του συστήματος.

Από τη μια τη συντριβή των πιο στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη και υγεία. Το δικαίωμα στο δημόσιο δωρεάν σχολείο, στις δωρεάν σπουδές για όλους. Όλα τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται από το «νέο ΕΣΥ» το κλείσιμο νοσοκομείων και τα ΣΔΙΤ, ως την «Τράπεζα Θεμάτων», την καταιγίδα των ταξικών νόμων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και την τηλε-«εκπαίδευση» υπηρετούν αυτό το στόχο. Πανάκριβο εμπόρευμα η περίθαλψη-υγεία που θα το έχουν όσοι μπορούν να το πληρώσουν!  Σχολεία και σπουδές για «λίγους και εκλεκτούς» και για τους πολλούς κατάρτιση -μαθητεία- εργασιακό κάτεργο από την εφηβεία τους! Αυτός ο κοινωνικός μεσαίωνας απλώνεται σε όλα τα ζητήματα (άνεργοι, ΑμΕΑ, κοινωνική πρόνοια) ενώ όλοι οι Δημόσιοι Οργανισμοί και Υπηρεσίες -όπως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες- γίνονται όργανα φορομπηξίας, καταπάτησης δικαιωμάτων ακόμα και καταπίεσης και καταστολής του λαού.

Από την άλλη, το Δημόσιο αναδεικνύεται σε μια γιγάντια εργασιακή γαλέρα που συναγωνίζεται τον Ιδιωτικό τομέα! Δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι και μάλιστα πολλαπλών συμβάσεων-διαχωρισμών, εργολαβικοί. Μισθοί φτώχειας, πολλαπλά χτυπήματα σε ωράριο, ασφάλιση-συνταξιοδότηση. Με την επιχείρηση της αξιολόγησης που θέλει τον εργαζόμενο  υπάκουο και πρόθυμο εντολοδόχο της αντιδραστικής πολιτικής, στο στόχαστρο έχει ήδη μπει και η μονιμότητα. Ενώ ο νόμος Χατζηδάκη (νόμος 4808/21) εφαρμόζεται ήδη (όπως στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και με τη «βούλα» της ΔΟΕ) για να καταργήσει τον αγωνιστικό συνδικαλισμό, για να μετατρέψει τα σωματεία των εργαζομένων σε όργανα του κράτους και επιβολής της πολιτικής του συστήματος.

 

Αποκάλυψη και χρεωκοπία της γραμμής της υποταγής

 Η εξέλιξη της αντεργατικής –αντιλαϊκής επίθεσης όλα αυτά τα χρόνια βρήκε κρίσιμο και καθοριστικό στήριγμα στην πολιτική και στην πρακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των δυνάμεων που επικρατούν από τις «κορυφές» του συνδικαλιστικού κινήματος ως τα σωματεία των εργαζομένων. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνδιάσκεψη του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ της Σάμου, περισσεύουν τα ξεπουλήματα, τα πραξικοπήματα, οι υπονομεύσεις , τα ανοιχτά χτυπήματα ενάντια στην ανάγκη και τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανωθούν, να αντισταθούν, να διεκδικήσουν. Και όσο η επίθεση αγριεύει, όσο κλιμακώνονται οι απαγορεύσεις και οι διώξεις από το σύστημα και το κράτος του ενάντια στα σωματεία και τις αντιστάσεις των εργαζομένων, τόσο περισσότερο συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του συστήματος και της πολιτικής του, η γραμμή και η πρακτική  των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Στην επιχείρηση αυτή πρωτοστατούν βέβαια οι παρατάξεις των κομμάτων του συστήματος, οι κατεξοχήν κυβερνητικές δυνάμεις  (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που έχουν κάθε λόγο να θέλουν τους εργαζόμενους στην γωνία και  να «καταργήσουν» τη δυνατότητα της οργανωμένης μαζικής πάλης. Γι αυτό ξετσίπωτα στήνουν το νέο «συνδικαλιστικό τοπίο» χωρίς τους εργαζόμενους και ενάντια στους εργαζόμενους! Το «νέο τοπίο» που δεν έχει Γενικές Συνελεύσεις, απεργίες, διαδηλώσεις και αγώνες αλλά ηλεκτρονικές «διαδικασίες», νομικούς συμβούλους, ανάδειξη των αστικών δικαστηρίων στον υπέρτατο και μοναδικό κριτή  για τα συνδικάτα και τα σωματεία, δικαστικές προσφυγές, διαλόγους με τους σφαγείς των εργαζομένων και προτάσεις νόμων στη Βουλή!

Σε αυτή την προϊούσα και κλιμακούμενη αντιδραστική επιχείρηση δοκιμάστηκε και αποκαλύφθηκε και η γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού, η γραμμή των εικονικών αγώνων, η γραμμή των  «αιτημάτων» που παραπέμπουν σε κυβερνητικό πρόγραμμα και όχι σε μαζική πάλη, η γραμμή του ΠΑΜΕ. Δοκιμάστηκε και αποκαλύφθηκε ως μια γραμμή που όχι μόνο δεν αποτελεί «στήριγμα» για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά αντίθετα είναι μια γραμμή που στοιχίζεται και συνεργεί στις επιδιώξεις του συστήματος!

Ο απολογισμός της 4ετίας της απερχόμενης Ε. Γ. του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ είναι θλιβερός! Με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΠΑΜΕ)  το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν προσπάθησε να συντονίσει τα σωματεία του Δημοσίου σε αγωνιστική γραμμή απέναντι στην ολομέτωπη και πολύπλευρη επίθεση αλλά σιώπησε και κρύφτηκε καταργώντας ακόμα και τις δια ζώσης συνεδριάσεις της Ε.Γ. Όταν δεν κρυβόταν κατέφευγε σε «αγωνιστικά» καμώματα , όπως η αυτοκινητοπορεία (!) στο Πολυτεχνείο του 2020, η συγκέντρωση με «σημάδια» και χωρίς διαδήλωση στην 1η Μάη του 2020, η απόφαση του για… απαγόρευση απεργιακής συγκέντρωσης στις 26/11/20,  που αποκάλυπταν ακόμα περισσότερο τη γραμμή συμμόρφωσης στο σύστημα και την εναντίωση του στην κατεύθυνση της μαζικής πάλης.

Όταν έδειχνε «γρήγορα ανακλαστικά» ήταν για να συντονιστεί και να συμπλεύσει με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις (Δήμοι, Μητρόπολη, Επιμελητήρια) και εθνικιστικές ρατσιστικές φωνές ενάντια στους πρόσφυγες/μετανάστες  όπως στις 7/2/19.

Όταν ενεργοποιούνταν… αποφασιστικά ήταν για να σαμποτάρει τη γραμμή και την πρωτοβουλία  εναντίωσης στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως προάγγελο του νόμου Χατζηδάκη. Ή για να συνυπογράψει την ακύρωση της πανελλαδικής απεργίας της 3/6/21 ενάντια στο νομοσχέδιο –τότε- Χατζηδάκη. Μια ακύρωση που ήταν απαίτηση των καθεστωτικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και έγινε μόλις μια μέρα πριν την πραγματοποίηση της απεργίας που είχε εξαγγελθεί εβδομάδες πριν…


Να δυναμώσει στα σωματεία η γραμμή της μαζικής πάλης!

Ø  Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στην κόλαση της παγωνιάς, της πείνας, της εκμετάλλευσης και του κοινωνικού μεσαίωνα που αποτελούν πλέον την επίσημη διακήρυξη των πολιτικών δυνάμεων του συστήματος.

Ø  Δεν έχουν να περιμένουν λύσεις από τις εκλογές και τις εναλλαγές των κυβερνητικών «σωτήρων» που ο καθένας συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση από εκεί που τη σταμάτησε ο προηγούμενος

Ø  Είναι άθλια και αντιδραστική προπαγάνδα το «ο λαός δεν καταλαβαίνει» που κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής για να κρύψουν τις δικές τους πελώριες ευθύνες για την υπονόμευση και το ξεπούλημα των αγώνων και των  αγωνιστικών διαθέσεων των μαζών.

Ø  Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε! Το απεργιακό αγωνιστικό κύμα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, ο αγώνας των εργατών της Μαλαματίνας, το νέο αγωνιστικό σκίρτημα της νεολαίας, δείχνουν το δρόμο που χρειάζεται να ανοίξει για όλο το λαό!

Βασική και επείγουσα ανάγκη είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στα σωματεία μας! Χρειαζόμαστε σωματεία –όργανα πάλης , όπλα στα χέρια των εργαζομένων. Χρειάζεται και μπορούμε να τα ανακτήσουμε! Να μην είναι και να μην γίνουν όργανα της πολιτικής του συστήματος, ούτε σφραγίδες στα χέρια των δυνάμεων της υποταγής.

Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις , να ανοίξουμε το δρόμο για διαδηλώσεις και απεργία, να παλέψουμε για:

Ø  Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, Να ανακληθούν όλες οι αυξήσεις στην ενέργεια, και όλα τα κοινωνικά και καταναλωτικά αγαθά

Ø  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων- Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους- Δωρεάν παιδεία υγεία για όλο το λαό.

Ø  Να ανατραπεί όλο το πλαίσιο της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης στο Δημόσιο τομέα

Ø  Πάλη για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από την απεργία, τη διαδήλωση, τα σωματεία

Ø  Όχι στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις. Όχι στον εθνικισμό και το ρατσισμό Φιλία-αλληλεγγύη-κοινός αγώνας με λαούς/πρόσφυγες/ μετανάστες



Διάβασέ το »