Τι γίνεται στην ΕΛΜΕ Σάμου;
Η «καθίζηση» του σωματείου μας είναι προφανής. Εκδηλώνεται με την έλλειψη απαρτίας σε κάθε απόπειρα για Γ.Σ., με την υποτυπώδη συμμετοχή στις όποιες απεργιακές συγκεντρώσεις υπήρξαν. Και ακόμα εκδηλώνεται με την καθημερινή «βουβαμάρα» στα σχολεία, ενώ οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε γίνονται όλο και πιο άγριες. Βασική αιτία της κατάστασης αυτής είναι η γραμμή της υποταγής που επιβάλλεται από την ΟΛΜΕ και συνολικά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μια γραμμή που όχι μόνο δεν επιδιώκει το ξεπέρασμα της σύγχυσης και των αυταπατών που καλλιεργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα –ενόψει της έλευσης της «ελπίδας» που τάχα εκπροσωπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους και το λαό. Αλλά αντίθετα μια γραμμή που –σε διάφορες παραλλαγές- ανατροφοδοτεί τη σύγχυση και ενισχύει την απογοήτευση και την αδράνεια.
Ωστόσο το ερώτημα είναι αν και τι κάνει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Αν στέκεται απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιδιώκοντας όσο του αντιστοιχεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της αδράνειας. Γιατί βέβαια το (εκάστοτε) ΔΣ έχει ευθύνες και ως σύνολο και οι πλειοψηφίες που κάθε φορά διαμορφώνονται εντός του και η κάθε παράταξη του χωριστά. Για αυτά που λέει και κάνει και αυτά που δεν λέει και δεν κάνει.
Αυτό που διαπιστώνουμε εδώ και μήνες είναι μια κατάσταση που ακόμα και από καταστατική άποψη στο επίπεδο του ΔΣ πλησιάζει τα όρια του εκφυλισμού. Στις ΓΣ, στις απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα και στις εκδηλώσεις -που το ίδιο υποτίθεται ότι καλεί- είναι παρόντα δύο ή τρία από τα εφτά μέλη του(3 από τη Δημοκρατική Συσπείρωση, 2 ΣΥΝΕΚ, 1 ΔΑΚΕ, 1 ΠΑΜΕ) ! Αυτή ήταν η εικόνα στη ΓΣ της 10/3, στο συλλαλητήριο στο Καρλόβασι της 31/3, στην απεργιακή συγκέντρωση στο Βαθύ της 7/4, στην εκδήλωση στο Καρλόβασι της 9/4, για να μείνουμε στα πιο πρόσφατα!
Ακόμα χειρότερα, επικρατεί μια θολή κατάστασηόσον αφορά το τι και από ποιες παρατάξεις έχει αποφασιστεί κάθε φορά!
Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο περιπτώσεις. Για τις 10/3 είχε έρθει ανακοίνωση στα σχολεία που καλούσε σε Γ.Σ. για το ζήτημα των αναπληρωτών. Στη διαδικασία που υπήρξε (με παρόντα δύο μέλη του ΔΣ) ο αντιπρόεδρος παρουσίασε ως εισήγηση του ΔΣ τα «23 σημεία» της ΟΛΜΕ. Στην εξέλιξη της διαδικασίας –και κάτω από την κριτική ότι τα «23 σημεία» της ΟΛΜΕ ακυρώνουν τη θέση «μαζικοί μόνιμοι διορισμοί»- προέκυψαν τα εξής καταπληκτικά. Πρώτον ο αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καλεστεί ΓΣ, αλλά συζήτηση! Δεύτερον, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ αρνούνταν ότι είχε ψηφιστεί από την παράταξη του η εισήγηση αυτή στο ΔΣ και έτσι… δεν υπήρχε ούτε εισήγηση ψηφισμένη από το ΔΣ! Ή τουλάχιστον δεν υπήρξε απάντηση στην ερώτηση αν και ποιες παρατάξεις την ψήφισαν!! Στην εκδήλωση της 9/4 που είχε καλεστεί με θέμα τους πρόσφυγες και τον πόλεμο με απόφαση του ΔΣ ορίστηκαν ως εισηγητές εκπρόσωποι ΜΚΟ και κινήσεων που είχαν δύο βασικές κοινές θέσεις: καμιά κινητοποίηση εναντίωσης στον πόλεμο και η «φροντίδα» για τους πρόσφυγες θα περνάει μέσα από την παρέμβαση στους μηχανισμούς (πχ αστυνομία), νομικές παρεμβάσεις και το έργο των ΜΚΟ. Τα δύο παρόντα μέλη του ΔΣ(πρόεδρος και αντιπρόεδρος, προερχόμενοι από τη Δημοκρατική Συσπείρωση) δεν έκφρασαν άποψη ούτε ως εκπρόσωποι του ΔΣ ούτε ως εκπρόσωποι της παράταξης τους.Προκύπτουν και εδώ λοιπόν πολλά ερωτήματα: Είναι η θέση του ΔΣ αυτή (και ποιας πλειοψηφίας του) που έκφρασαν οι εισηγητές της εκδήλωσης; Αν δεν είναι αυτή, ποια είναι και γιατί δεν εκφράστηκε σε μια εκδήλωση που διοργάνωνε η ΕΛΜΕ Σάμου; Υπάρχει μειοψηφία με άλλη θέση και ποια είναι αυτή;
Το επιχείρημα ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα του «πλουραλισμού και της δημοκρατίας» είναι από υποκριτικό έως πολιτικά ύποπτο! Γιατί δημοκρατία σε ένα σωματείο είναι να αναλαμβάνει κάθε παράταξη δημόσια την ευθύνη της άποψης της και των θέσεων της. Τότε και μόνο τότε μπορεί να κριθεί δημοκρατικά από τον κάθε συνάδελφο. Το κρυφτούλι, οι καιροσκοπισμοί και οι τακτικισμοί είναι μεθοδεύσεις που πνίγουν τη δημοκρατία, την ανοιχτή αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων. Είναι μεθοδεύσεις που μετατρέπουν τα σωματεία σε διαβούλια των παρατάξεων με τους εργαζόμενους ανίδεους και παραμερισμένους. Και μάλιστα σε ζητήματα σαν τα παραπάνω που αφορούν στο δικαίωμα στη δουλειά που το σύστημα και η κυβέρνηση του το κατακρεουργούν και στον πόλεμο που μας κυκλώνει όλο και πιο απειλητικά.
Αυτή η πρακτική των παρατάξεων του ΔΣ που είτε επιχειρούν να προβάλλουν θέσεις που δεν θέλουν όμως να τις χρεώνονται (!), είτε απλώς… απέχουν από κάθε διαδικασία του σωματείου στοχεύοντας στην πλήρη αποσυγκρότηση του, μας αφορά όλους! Δεν είναιμόνο –ούτε και κυρίως- ένα θέμα «καταστατικής τάξης» αλλά ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα. Τα νέα κυβερνητικά μέτρα ενάντια στους αναπληρωτές συναδέλφους, προαναγγέλλουν μεγάλο κύμα επίθεσης συνολικά στους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση. Απέναντι σε αυτή την επίθεση και την υποταγή των Ομοσπονδιών τα σωματεία είναι τα όπλα μας για να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε. Δεν τα χαρίζουμε, δεν τα εγκαταλείπουμε!
Το δικαίωμα των ανοιχτών Δ.Σ. (που οι συνάδελφοι είναι παρόντες και με δικαίωμα λόγου), είναι καταστατικά κατοχυρωμένο. Για να μπορεί να γίνει και πράξη καλούμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου να ανακοινώνει έγκαιρα στα Σχολεία τον τόπο και το χρόνο της κάθε συνεδρίασης του. Επίσης καλούμε τους συναδέλφους να είναι παρόντες σε κάθε συνεδρίαση του. Το σωματείο είμαστε όλοι οι συνάδελφοι και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας!
12-4-2016
Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Σάμου