BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Η «αποχή» από την αλληλεγγύη είναι αδιέξοδη


Η «αποχή» από την αλληλεγγύη είναι αδιέξοδη.
Ο Σύλλογος Δασκάλων Και Νηπιαγωγών Σάμου να καλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Στις 12/3/2019 οι μαθήτριες και οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σάμου συνήλθαν σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματα για τις 13 και 14 Μαρτίου 2019 σε ένδειξη συμπαράστασης στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέος που έχει κηρύξει επ’ αόριστον αποχή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου από τα μαθήματα. Ανάλογες αποφάσεις αποχής των μαθητών απ’ τα σχολεία φαίνεται να παίρνει κι  ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών, αναμένοντας κι άλλους Συλλόγους Γονέων να υιοθετούν αυτή τη μορφή «διαμαρτυρίας».  Η διαμαρτυρία αυτή αντιτίθεται στην λειτουργία Δομής Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Βαθέοςμε πρόσχημα «την παραβίαση διατάξεων περί υγιεινής» και «τον άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας».
Κάτοικοι της Σάμου, μεταξύ αυτών και μαθήτριες και μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σάμου, πρωτοστάτησαν τον προηγούμενο καιρό στην υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στη στήριξη και στην φροντίδα των δοκιμασμένων αυτών ανθρώπων με όποια μέσα διέθεταν, με προσωπικό κόστος και με ειλικρινή αλληλέγγυα διάθεση.
Σήμερα όμως, κάτω από το βάρος της άγριας αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής του συστήματος που επιβάλλει πολλαπλούς διαχωρισμούς και διαιρέσεις στους από κάτω, βρίσκουν έδαφος νοοτροπίες και δυνάμεις που σπέρνουν το μίσος και τον διχασμό. Η υποχώρηση των ανθρωπιστικών και αλληλέγγυων κινημάτων, η απουσία πραγματικών λαϊκών αγώνων, η υπολειτουργία έως και ανυπαρξία των εργατικών σωματείων, η σάρωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων χωρίς αντίπαλα κινήματα που θα σταθούν τροχοπέδη, αφήνουν χώρο σε ξενοφοβικούς, ρατσιστικούς και φασιστικούς κύκλους να δραστηριοποιηθούν και να παρασύρουν γονείς και μαθητές σε επικίνδυνα μονοπάτια, πολλές φορές και με πολιτικές στοχεύσεις. Μονοπάτια και στοχεύσεις που εμφανίζονται ως «αντικυβερνητικές» αλλά στην πραγματικότητα βγάζουν λάδι την αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης –ΕΕ και υιοθετούν τη συστημική λογική «δεν υπάρχουν δικαιώματα για όλους». Μια λογική που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα κάθε εργαζόμενου, κάθε μαθητή.
Πράγματι, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών είναι τραγικές. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την άρση αυτής της αθλιότητας και όχι να αποκλείσουμε παιδιά από την εκπαίδευση. Είναι γεγονός, ότι μόνο ένας μικρός αριθμός προσφυγόπουλων, από το σύνολο των εκατοντάδων που βρίσκονται στη Σάμο, φοιτά στις ΔΥΕΠ. Το αναγκαίο είναι να διεκδικήσουμε να φοιτούν όλα τα παιδιά στο σχολείο και όχι να αποκλείσουμε όσα στάθηκαν λίγο πιο «τυχερά» από τα άλλα. Είναι απόλυτη πραγματικότητα ότι τα σχολεία ασφυκτιούν, οι λειτουργικές δαπάνες είναι πετσοκομμένες, οι ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές είναι μεγάλες και όσοι υπάρχουν δουλεύουν σε όλο και δυσχερότερες συνθήκες, τα κτίρια είναι ασυντήρητα και ανεπαρκή. Η απάντηση σε αυτό δεν είναι ο αποκλεισμός παιδιών για να ασφυκτιούν λιγότερα τα υπόλοιπα αλλά η διεκδίκηση κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στη μόρφωση με κατάλληλες συνθήκες.
Η αφετηρία των κινήσεων αυτών είναι ξενοφοβική. Και βέβαια οι κινήσεις αυτές δε λένε κουβέντα για τους υπαίτιους της προσφυγιάς (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) ούτε για την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν τους ξένους δυνάστες. Άδηλο αίτημά τους είναι τελικά τα προσφυγόπουλα να μην δέχονται εκπαίδευση μαζί με τα ελληνόπουλα. Άλλωστε ας σκεφτεί ο καθένας το εξής: αν σταματούσε η λειτουργία της ΔΥΕΠ στο Άνω Βαθύ,  όλοι αυτοί που παρακινούν γονείς και μαθητές σε αποχές θα συνέχιζαν τον «αγώνα» τους μέχρι να εξασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης; ‘Η θα ήταν ικανοποιημένοι με τον διαχωρισμό προσφυγόπουλων και ελληνόπουλων;
Εξίσου μαύρο και αντιδραστικό το τοπίο και στα εργασιακά-εκπαιδευτικά δικαιώματα. Η αξιολόγηση είναι παρούσα, με πολλές μορφές και ενδύσεις. Οι ομάδες υποστήριξης έχουν ήδη σχηματιστεί σε πολλά σχολεία, οδηγώντας τη ειδική αγωγή σε υποβάθμιση και υποστελέχωση, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση του ωραρίου και πιο ασφυκτική αξιολογική περικύκλωση. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και για δικαίωμα σε σταθερή δουλειά δεν ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Λίγους μήνες πριν παλεύαμε και αγωνιζόμασταν να μην περάσει το προσοντολόγιο και η αξιολόγηση, προασπιζόμασταν  τα εργασιακά μας δικαιώματα και κεκτημένα. Η ΔΟΕ δείχνει ξεκάθαρα- ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο-με ποιους συντάσσεται και ποια συμφέροντα υπηρετεί.
Όλο αυτό το διάστημα ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου δεν έχει καλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ώστε να συζητηθούν τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει και  μας απασχολούν ως εκπαιδευτικούς, ως εργαζόμενους,  ως πολιτικά όντα. Είναι απαράδεκτο κι αντιδημοκρατικό ένα σωματείο εργαζομένων, ενώ δέχεται τόση μεγάλη επίθεση σε όλα αυτά τα επίπεδα, να αρνείται-με διάφορα ψευτοπροσχήματα-την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης. Το πρόσχημα ότι αναμένεται η άφιξη διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας από τη ΔΟΕ για να καλεστεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποκαλύπτει τι ρόλο τελικά υπηρετούν και οι τοπικές συνδικαλιστικές δυνάμεις μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Πραγματικά, περιμένουμε πότε θα βολέψει την αντιπροσωπεία της ΔΟΕ να έρθει, για να κάνουμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ενώ η επίθεση και οι πιέσεις οξύνονται; Και ποια ΔΟΕ αναμένουν ακριβώς; Αυτή που απροκάλυπτα ξεπουλά τους αγώνες που πασχίζουμε να ξεκινήσουμε;
Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου να πάρει άμεσα απόφαση για πραγματοποίηση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Το σωματείο δεν είναι «μαγαζάκι» κανενός. Έχει δημοκρατική δέσμευση και συνδικαλιστικό καθήκον να πάρει θέση και να συγκαλέσει τα μέλη του συλλόγου να πάρουν αποφάσεις.
 Καλούμε τους συμπολίτες μας, γονείς και μαθητές, να γυρίσουν την πλάτη τους στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό και να διεκδικήσουμε, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες, τα δικαιώματα που με αγώνες έχουμε κατακτήσει. Το δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά του λαού. Παλεύουμε για:

Ø Μόνιμους μαζικούς διορισμούς-μόνιμη σταθερή δουλειά.
Ø Απόσυρση τώρα του προσοντολογίου- Καμιά αξιολόγηση, καμιά ομάδα υποστήριξης.
Ø Όλα τα δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες (στέγαση, σίτιση, εργασία, παιδεία, υγεία, ελευθερία μετακίνησης)
Ø Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, σε κανονικό πρωινό πρόγραμμα.
Ø Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους–Όχι στη μετατροπή της Ελλάδας σε βάση των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων–Φιλία αλληλεγγύη με όλους τους λαούς της περιοχής.