BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ ΤΡΙΤΗ 22/11 10πμ ΓΕΛ ΣΑΜΟΥ
Από πού ξεκινάει η επίθεση;
Όλο και πιο πολύ οι εξελίξεις στον κόσμο, στην ευρύτερη περιοχή, στη χώρα μας, παίρνουν τη μορφή αντιδραστικής θύελλας. Μας θέτουν συνολικά ερωτήματα, απαιτούν συνολική ματιά και μας «διδάσκουν» -από την ανάποδη-απαιτώντας μια άλλη στάση για να έχουμε ελπίδα και προοπτική στη ζωή μας. Η επίθεση ξεκινάει από ψηλά. Από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη που συνεχίζουν την πολιτική της βαρβαρότητας, αλλά πια και με άλλα μέσα: τον πόλεμο και τη σφαγή των λαών. Η ανάδειξη Τράμπ στις ΗΠΑ αυτήν την πολιτική θα συνεχίσει εντείνοντας παράλληλα τις πιο άγριες ακόμα και φασιστικές πρακτικές. Εξάλλου και η («δημοκρατική» και «πολιτισμένη»!!!) ΕΕ έχει για τα καλά μπει στο δρόμο των «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», των συρματοπλεγμάτων και των κηρυγμάτων μίσους, που συνοδεύουν ως αναγκαία μέτρα την καταλήστευση των εργατών και των λαών και των μητροπόλεων της και της περιφέρειας της.
Η επίθεση σφίγγει σαν μέγγενη τη χώρα μας, το λαό και τη νεολαία. Μας ληστεύουν όποιο δημόσιο πλούτο έχει απομείνει. Κατακρεουργούν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα μας. Μετατρέπουν τη χώρα σε πολεμική πλατφόρμα και σε βασικό κρίκο -μαζί με Ισραήλ, Αίγυπτο- της εκστρατείας των Αμερικανονατοϊκών στην περιοχή.
 Μας παρουσιάζουν τους ξεριζωμένους από τους πολέμους και τη λεηλασία των ιμπεριαλιστών, τους πρόσφυγες/μετανάστες, ως υπαίτιους των προβλημάτων μας, ως εχθρούς μας!
Πρωταγωνιστής και φορέας αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ανασχηματίστηκε για να υπηρετήσει ακόμα πιο πρόθυμα τις επιταγές του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ντόπιου κεφαλαίου. Για να υπογράψει το εργασιακό σφαγείο της «δεύτερης αξιολόγησης», για να ετοιμάσει το «4ο Μνημόνιο», για να ανταποκριθεί σε κάθε τυχοδιωκτισμό των ιμπεριαλιστών, σε κάθε αντιδραστική απαίτηση των ντόπιων κέντρων. Δίπλα της η ΝΔ (αλλά και όλοι οι πρόθυμοι μνημονιακοί) που παίρνει φόρα από την αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί να την εφαρμόσει η ίδια ως αυθεντικός εκφραστής και υπηρέτης των ίδιων αφεντικών.
Κόφτες παντού!
Η κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση παρόλη την αδίστακτη δημαγωγία και τους «αριστερούς συνηγόρους» της, αποκαλύπτεται ανάλογα αντιδραστική και αντιλαϊκή. Το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί μεθοδικά και συστηματικά όλα του τα εργαλεία για να προωθήσει τους προφανείς πια στόχους του συστήματος: Ελαστικοποίηση-ξεζούμισμα- εργασιακή βαρβαρότητα για τους εκπαιδευτικούς, ταξική κατηγοριοποίηση, κατάργηση του δωρεάν σχολείου, αμορφωσιά και μαθητεία-κατάρτιση-σύγχρονη δουλεία για τους μαθητές!
Οι χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών,  οι «χειρουργικές επεμβάσεις» σε ωρολόγια προγράμματα και αναθέσεις ώστε να περισσεύουν αυτοί που δεν έφταναν, η καταιγίδα κλεισίματος τμημάτων στα ΕΠΑΛ που παράγει στρατιά μετέωρων συναδέλφων, το χτύπημα του εργασιακού ωραρίου και η επιχείρηση εμπέδωσης και πρωινού και απογευματινού, το καθεστώς πια των πολλαπλών σχολείων, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά.
Όλα αυτά είναι αποκαλύψεις της χυδαίας προπαγάνδας του Υπουργείου που δεν δίσταζε να τάζει επανειλημμένα «δεκάδες χιλιάδες διορισμούς» ή να εξυμνεί εαυτόν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς που «όλα ήταν στη θέση τους»!
Όλα αυτά προστίθενται δίπλα στη συντριβή των μισθών μας και την ατέλειωτη φορολεηλασία, στην ουσιαστική κατάργηση της περίθαλψης, στα προηγούμενα και τα νέα χτυπήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε σε σύνταξη-ασφάλιση.
Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία μιας επίθεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο «διάλογος» και το πόρισμα του αναδεικνύουν πως οι εφιαλτικές στοχεύσεις με το όνομα του «νέου σχολείου» (4ετές Γυμνάσιο-2ετές Λύκειο) πάνε πολύ μακριά: Βγάζουν «άχρηστους» την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και τους στέλνουν στον Καιάδα μέσω «κινητικότητας» και αξιολόγησης. Διατυμπανίζουν πως δεν θα υπάρχει ωράριο στη δουλειά μας γιατί ήδη έχει αναιρεθεί με την πλημμυρίδα προγραμμάτων… Γεμίζουν με πανελλαδικές εξετάσεις (από τράπεζα θεμάτων ) τρείς τάξεις για να επιβάλλουν στην πλειοψηφία των μαθητών την παραίτηση από το δικαίωμα στις σπουδές και την «επιλογή» της σύγχρονης δουλείας και του υποκατωτάτου (!)«μισθού». Ακόμα και το απολυτήριο Λυκείου γίνεται απρόσιτος  στόχος για τη μαθητική πλειοψηφία που την ίδια ώρα που τη φορτώνουν ακόμα και με «διπλωματική εργασία»προπαγανδίζουν ότι καταργούν τα φροντιστήρια!

Έρημο και εγκαταλελειμμένο το συνδικαλιστικό τοπίο…
Η ΟΛΜΕ συνεχίζει να φρουρεί την αδράνεια, στην πραγματικότητα να στηρίζει τις «δικαιολογίες» της κυβερνητικής πολιτικής και την επίθεση στα δικαιώματα μας. Όταν καμιά φορά αποφασίζει –όπως πέρσι- μια 24ωρη ντουφεκιά αντιγράφει το πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ που «μας βεβαιώνει» ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε σκέψη αιτήματος είναι να τα καταφέρει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το «χρέος»! Όταν δεν κάνει τίποτε –όπως φέτος- αποφασίζει «πολύμορφες κινητοποιήσεις» ανάδειξης των «αιτημάτων των συνεδρίων του κλάδου»!  Αλλά βέβαια θα ήταν «άδικο» να χαρακτηριστούν ως αδρανείς οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Οι ΣΥΝΕΚ διαχέουν νυχθημερόν τα κυβερνητικά «non paper»  που «δικαιολογούν» και τη στάση του Υπουργείου και τη στάση της ΟΛΜΕ, προπαγανδίζουν ήδη τα επόμενα κυβερνητικά μέτρα και μάχονται σταθερά υπέρ της γραμμής «η κατάσταση αυτή δεν βελτιώνεται , όποιος λέει το αντίθετο είναι από γραφικός έως ύποπτος».
Η ΔΑΚΕ ως η συμπληρωματική κυβερνητική παράταξη, στηρίζει την κυβερνητική επίθεση και εξαντλεί τις προσπάθειες της στην κατάληψη θέσεων στα κρατικά όργανα για να είναι έτοιμη όταν έρθει η ώρα της. Και η υποτιθέμενη αντιπολίτευση της είναι τέτοια ώστε και με ευθύνη των δικών της στελεχών οι καθαρίστριες των σχολείων στη Σάμο να παραμένουν απλήρωτες από την αρχή της χρονιάς!
Από την άλλη  οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά έχουν διαστρέψει τον οραματισμό και την προοπτική της πάλης (που η Αριστερά οφείλει να έχει) σε συνδιαχείριση και στην υποταγή στην επίθεση.
Οι Παρεμβάσεις (Δημοκρατική Συσπείρωση) αναζητούν «το δίκαιο σύστημα πρόσληψης», τους «όρους για να πάει πάρα πέρα το θετικό βήμα της εκλογής των διευθυντών», «τα θετικά στοιχεία του νέου Γυμνασίου» και ότι άλλο μπορεί να συμβάλλει στον κυβερνητισμό και στο να μην συγκροτούνται όροι και μέτωπα πάλης.
Το ΠΑΜΕ έχει συγκροτήσει ολόκληρη πρόταση για το «καλό 12χρονο σχολείο» (για ποια κοινωνία; με ποια δεδομένα; ποιοι το αποφασίζουν;) για να μας «εξηγήσει» γιατί δεν έχει καμιά πρόταση και προσπάθεια αγώνα απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, για να συγκαλύψει ότι οι απεργίες «του» υπάρχουν μόνο με την προϋπόθεση της έγκρισή τους από τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Στη βάση αυτών των γενικότερων όρων ζήσαμε όλη την τελευταία συνδικαλιστική χρονιά μια κατάσταση που στο επίπεδο του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ έφτασε στα όρια ακόμα και του οργανωτικού του εκφυλισμού. Με τις συνεδριάσεις του να μη γίνονται γιατί δεν προσέρχονται τα εκλεγμένα μέλη του και γιατί άλλα παραιτούνται. Με το προεδρείο να συγκροτείται (Δημοκρατική Συσπείρωση–ΠΑΜΕ) και μήνες μετά να αποσυγκροτείται   με όρους «ιδιωτικής συνεννόησης»  χωρίς καμιά ανακοίνωση προς τα μέλη του σωματείου!  Με αποφάσεις (όπως για τη ΓΣ της 10/3 και την εκδήλωση της 9/4) που καμιά παράταξη του ΔΣ δεν εξηγεί τι ακριβώς είχε αποφασιστεί και από ποια πλειοψηφία  είχε αποφασιστεί! Πρόκειται συνολικά για μια κατάσταση όπου ο καθένας «κρύβεται» πίσω από όλους τους άλλους! Ωστόσο αυτόν τον εκφυλισμό, την «ερημιά και εγκατάλειψη» του συνδικαλιστικού πεδίου και των αγώνων τον χρεώνονται βέβαια οι παρατάξεις και η πολιτική τους αλλά τον πληρώνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί και τα δικαιώματα μας!
Υπόθεση των εργαζομένων το σωματείο και η πάλη!
Απέναντι σε όλα αυτά και επειδή η υπόθεση των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής, και της κοινωνίας μέσα στην οποία είμαστε, δεν «προσπερνιέται»  ούτε ως δεξιά ούτε ως  «αριστερή» παρένθεση  αλλά απαιτεί απαντήσεις, χρειαζόμαστε να αναδείξουμε το ρεαλισμό των εργαζομένων. Χρειάζεται να ψηλαφίσουμε και να συγκροτήσουμε  την πραγματική διέξοδο.
  • Το κράτος η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι δυνάμεις του συστήματος, δεν είναι συνομιλητές, είναι αντίπαλος. Αντίπαλος αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική που ζούμε με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτει. Απέναντι του δεν  υπάρχουν «από μηχανής θεοί» ή σωτήρες. Υπάρχει μόνο η δικιά μας-του κλάδου και όλου του λαού- οργανωμένη αντίσταση και διεκδίκηση. Αυτή είναι το βασικό μέτρο για τις υποχωρήσεις ή τις νίκες και τις κατακτήσεις που μπορούμε να έχουμε.
  • Η ολοένα μεγαλύτερη προσαρμογή στις απαιτήσεις του αντιπάλου, η καταφυγή στο κυνήγι πιστοποιητικών ή πολύ χειρότερα ο μεταξύ μας ανταγωνισμός, δεν είναι οχύρωση απέναντι στην επίθεση. Είναι αυταπάτη, είναι άνοιγμα δρόμων για την επέλαση της βαρβαρότητας.
  • Ο «συνδικαλισμός που γνωρίσαμε» ενσωματώθηκε, ηττήθηκε , εκφυλίστηκε. Γιατί κυριάρχησε σε αυτόν η γραμμή της συνδιαλλαγής με τον αντίπαλο. Όμως δεν ηττήθηκε η ιδέα και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενώνονται και να παλεύουν τα συμφέροντα τους!  Αυτό το συνδικαλισμό, αυτά τα σωματεία τα ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και όπλα στα χέρια των εργαζομένων, χρειάζεται να συγκροτήσουμε «από την αρχή»
Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να συμβάλλουμε. Για αυτή την κατεύθυνση ζητάμε τη στήριξη και τη συστράτευση κάθε συναδέλφου, μόνιμου ή αναπληρωτή.
  • Να αποτραπεί η αντιδραστική επέλαση στην εκπαίδευση!
  • Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές για όλους κόντρα στους ταξικούς φραγμούς – ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών!
  • Παλεύουμε για κάλυψη όλων των αναγκαίων που διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής και σπουδών – ενάντια στις περικοπές και τους κόφτες!
  • Παλεύουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους– για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών – ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο ξεζούμισμα των εκπαιδευτικών – ενάντια στη χρησιμοποίηση των εκπαιδευτικών στην εκστρατεία συντριβής των δικαιωμάτων της νεολαίας στις σπουδές και στη δουλειά!
  • Για την ανατροπή νέων και παλιών μνημονίων, της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Τρίτη 15/11 Πλατεία Καρλόβασι 6μμ «ΟΜΠΑΜΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ»
Πέμπτη 17/11 Πλατεία Καρλόβασι 6μμ «43η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ»
ΨΗΦΙΣΤΕ-ΣΤΗΡΙΞΤΕ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ