BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Συνδιάσκεψη του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και αποτελέσματα


Διαδικασία μακριά από τους εργαζόμενους και με μπόλικη εικονικότητα!
Χαρακτηριστική της κατάστασης των σωματείων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν η διαδικασία της συνδιάσκεψης του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε στις 30/6/18. Παρόντες ήταν 39 από τους 51 αντιπροσώπους και αυτοί στην ψηφοφορία για την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ), ενώ στην Συνέλευση συμμετείχαν και μίλησαν πολλοί λιγότεροι! Πολύ περισσότερο, ήταν εκκωφαντική η απουσία των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα, σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση του συστήματος ενάντια τους και συνολικά ενάντια στο λαό. Εξάλλου κάθε άλλο παρά επιδιώχθηκε από τη πλειοψηφία η παρουσία εργαζομένων στη Συνέλευση, ενώ η διαδικασία της Συνέλευσης μεθοδεύτηκε να τελειώσει μέσα σε δύο ώρες!
Οι παρεμβάσεις των αντιπροσώπων της πλειοψηφίας (ΠΑΜΕ) εξαντλούνταν σε αναφορές σε νόμους και στοιχεία της επίθεσης και στην προσπάθεια να εμφανίσουν ως «ταξική» και «επαρκή» τη γραμμή και τη στάση του ΠΑΜΕ. Περίσσεψαν ωστόσο και οι αναφορές τους  στη γνωστή ρεφορμιστική ανάλυση για «δημόσιο τομέα σε όφελος του λαού», για τη «μεγάλη ανάπτυξη των επιστημονικών, τεχνολογικών δυνατοτήτων» (ΕΤΕ), ακόμα και για την ανάγκη «το υπαρκτό πρόβλημα της μειωμένης απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων να αντιμετωπιστεί με το υπάρχον νομικό πλαίσιο» αφού, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση του προέδρου του ΝΤ, «δεν είμαστε ενάντια γενικά στην αξιολόγηση» ! Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που υπάρχουν στην παράταξη αυτή ήταν η προσπάθεια να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο αντίθετες εκτιμήσεις που ταυτόχρονα καταθέτουν: Αυτή της «κλιμάκωσης της αντεπίθεσης» από τη μια και από την άλλη της προσπάθειας του ΠΑΜΕ «να σώσει την τιμή των σωματείων»!
Η ΔΑΚΕ επέλεξε μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη παρουσία με έναν μόνο υποψήφιο για την ΕΓ από τους 8 αντιπροσώπους που είχε αλλά δεν έχασε την «ευκαιρία» και να υπερψηφίσει τον απολογισμό που παρουσίασε το ΠΑΜΕ και να προτείνει «περισσότερη συνεργασία» στα σωματεία. Στοιχεία αναγκαία για να αναδείξει το προφίλ «υπεύθυνης και ήπιας δύναμης» που χρειάζεται το κόμμα της ΝΔ με τις εκλογές να έχουν φανεί στον πολιτικό ορίζοντα αλλά αναπαράγοντας και την ιδιότυπη συνεργασία τους σε παλιότερη θητεία του οργάνου.

Το λιγότερο υποτονική και απολίτικη υπήρξε η παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Παρεμβάσεις) αναδεικνύοντας κατά τη γνώμη μας εκτός από τις όποιες τοπικές ιδιαιτερότητες, κυρίως τη σύγχυση και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η πολιτική κατεύθυνση των μεταβατικών προγραμμάτων, που δεν έχει … υποψήφια κυβέρνηση να αναθέσει την εφαρμογή τους.
Οι παρεμβάσεις των τριών αντιπροσώπων από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και την Ταξική Πορεία,  επεδίωξαν να σπάσουν το απολίτικο και δεξιό  κλίμα και να αναδείξουν τόσο τα ουσιαστικά ζητήματα στον απολογισμό της προηγούμενης 3ετούς θητείας της ΕΓ, όσο και τα βασικά πολιτικά ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν για να μπει σε πορεία ανασυγκρότησης, αντίστασης και διεκδίκησης το συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία και συνολικά η μαζική πάλη. Μέσα στα ζητήματα που ανέδειξαν ήταν και αυτό του πολέμου και του ιμπεριαλισμού με ιδιαίτερη αναφορά ενάντια στις γνωστές αναλύσεις περί «επιθετικότητας της Τουρκίας» που επαναλήφθηκαν και στη διακήρυξη του ΠΑΜΕ και καταλήγουν [με διατυπώσεις «για τους πιλότους μας» (!!) των F-16] σε στοίχιση πίσω από την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Η προσπάθεια αυτή των τριών αντιπροσώπων προκάλεσε θετικό προβληματισμό, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την περίπτωση τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια αγωνιστική κατεύθυνση πάλης στις δοσμένες σήμερα πολύ αρνητικές συνθήκες. Θετικό είναι αναμφίβολα και το αποτέλεσμα που καταγράφηκε στην κάλπη με την εκλογή μιας θέσης στην 9μελή Γραμματεία για πρώτη φορά, ενώ κατά τα άλλα αναπαράχθηκε ο συσχετισμός που υπήρχε. Αναλυτικά τα αποτελέσματα με 39 ψηφίσαντες και χωρίς κανένα άκυρο-λευκό είναι τα εξής:

      Ψήφοι
   Έδρες στην Ε.Γ.
Αγωνιστική ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ)
26
6
Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών- Ταξική Πορεία
5
1
Αγωνιστική Συσπείρωση δημοσίων υπαλλήλων (Παρεμβάσεις)
4
1
ΔΑΚΕ δημοσίων υπαλλήλων
4
1