BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση των σωματείων


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ&Ν ΣΑΜΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ/09.00/ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΑΣ
Αρνούμαστε την υποταγή στην επίθεση και την «αγωνιστική» διαχείριση της ήττας.
Συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση των σωματείων.
               Φέτος για άλλη μια φορά η σχολική χρονιά ξεκίνησε με υποσχέσεις και πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση.  Υποσχέσεις για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών και πανηγυρισμούς για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην… κανονικότητα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται σε όλο το λαό πως, όχι μόνο διορισμοί δεν θα γίνουν, για τους οποίους οι εξαγγελίες έγιναν μόνο για να κοιμίσουν τους εκπαιδευτικούς και να αποφύγουν τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τις κινητοποιήσεις του κλάδου την άνοιξη που μας πέρασε, αλλά και ότι η επίθεση στα δικαιώματα μας συνεχίζεται εντονότερη. Οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στα πατώματα, η φορολογία συνεχίζει και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη (αν δεν τους σταματήσουμε), να είναι δυσβάσταχτη, το δικαίωμα στην απεργία χτυπιέται και τα ίδια τα σωματεία διώκονται (βλ. ΕΛΜΕ Πειραιά). Για την κυβέρνηση, η μόνη έγνοια και στόχος είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις στα ξένα αφεντικά της.
              
 Είναι αυτό κάτι το αντικειμενικό, κάτι που θα συμβεί ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων; Εμείς λέμε, όχι. Οι λαοί έχουν αποδείξει, πολλές φορές στην ιστορία, πως όταν κατάλαβαν και πίστεψαν στην δύναμή τους, ανέτρεψαν καταστάσεις που έμοιαζαν ακλόνητες και κέρδισαν νίκες που φάνταζαν αδύνατες (με πρόσφατο παράδειγμα τις νίκες με τα  «τα κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία).  Έτσι και τώρα,  εάν ο λαός μας απαγκιστρωθεί από λογικές ανάθεσης και ήττας που του έχουν επιβάλλει, οργανωθεί και παλέψει μέσα από τα σωματεία που ο ΙΔΙΟΣ δημιούργησε, θα φέρει ανατροπές που σήμερα μοιάζουν αδιανόητες. Μπροστά στα δύσκολα που ζούμε και τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν,  αποκτά μεγαλύτερη σημασία η διαδικασία των εκλογών στο σωματείο μας και ο απολογισμός της τακτικής και της δράσης του. Γιατί το σωματείο πρέπει να γίνει όπλο υπεράσπισης των συμφερόντων μας, διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας και όχι εργαλείο χειρισμού μας στα χέρια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Φωνή καταγγελίας της αδικίας, των αντιλαϊκών μέτρων, των αντιδραστικών πολιτικών και όχι φωνή ηττοπάθειας και συνδιαλλαγής με το σύστημα. Δύναμη που θα ενώνεται στην κοινή πάλη με το λαό και τη νεολαία απέναντι στις πολιτικές της ανεργίας, της φτώχειας, της εργασιακής και κοινωνικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού και του φασισμού.
               Αυτόν τον ρόλο του σωματείου, παλεύουμε να αναδείξουμε και μέσα στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ο οποίος δυστυχώς, λόγω των απόψεων που έχουν κυριαρχήσει, λειτουργεί αναντίστοιχα με τις ανάγκες της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παντελής αδιαφορία όλου του Δ.Σ. για την προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης στα νηπιαγωγεία από την νέα συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου. Ένα ζήτημα για το οποίο όλοι παίρνουν θέση, υποτίθεται,  ενάντια, αλλά, όποτε τίθεται συγκεκριμένα, κρύβονται πίσω από τις γενικόλογες κατευθύνσεις της ΔΟΕ για απεργία-αποχή. Εννοείται,  ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από τη πλειοψηφούσα παράταξη της Ενωτικής Δημοκρατικής Κίνησης, η οποία, υπεκφεύγοντας, σε ανοιχτό Δ.Σ., δήλωσε ότι για την αξιολόγηση δεν έχει ακόμη… συγκεκριμένη άποψη(!). Έχει όμως άποψη για το ρόλο του σωματείου σε ζητήματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναλαμβάνει και ρόλο… διοργανωτή των επιμορφώσεων! Στο χώρο της εκπαίδευσης δεν ακούγονται τέτοιες προτάσεις για πρώτη φορά. Χρόνια τώρα η ΔΑΚΕ (με την οποία η Ενωτική προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση) πρωτοστατεί σε προτάσεις για συστηματική επιμόρφωση και κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών. Όμως και σε άλλες περιπτώσεις διαφαίνεται πόσο «ανεξάρτητη» είναι τελικά η Ενωτική, όπως στο ψήφισμα για το μακεδονικό που πέρασε στο Δ.Σ. του Συλλόγου, στην διακήρυξη για το Πολυτεχνείο, στην πρόταση της για κοινά «ακομμάτιστα» ψηφοδέλτια και στην αδικαιολόγητη άρνησή της  να μην μπει το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη σε ψήφισμα -καταγγελία του Συλλόγου κατά των δηλώσεών Μητσοτάκη για την παιδεία στη ΔΕΘ. Τέλος, έχει μετατρέψει τη λειτουργία του σωματείου σε παράρτημα του ΠΥΣΠΕ. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον εκφυλισμό του, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στους συναδέλφους ότι όλα τα ζητήματα κρίνονται και λύνονται μέσα στα ΠΥΣΠΕ δια εκπροσώπων και όχι μέσα από τα όργανα συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας που είναι τα σωματεία.
               Μια κατεύθυνση στην οποία έχει συμβάλλει και η στάση της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) με την συμμετοχή της στο ΠΥΣΠΕ, θεσμό καθαρά της διοίκησης. Η συνεχής και πολυπληθής ηλεκτρονική ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ είναι χαρακτηριστικό δείγμα της βαρύτητας που δίνει η δύναμη αυτή στην συνδιαλλαγή με την διοίκηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε  συνέλευση  του Συλλόγου μας, τον Μάρτη του ‘18, με φόντο τις μεγάλες διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών και με ζητούμενο την κορύφωση του αγώνα μας, μέλος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  έθεσε, ως κύριο θέμα συζήτησης της συνέλευσης, την σύσταση και την συμμετοχή μας στις τριμερείς επιτροπές για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση(!) Το πόσο μεγάλη κοροϊδία ήταν όλο αυτό φάνηκε από την ίδια την σύσταση της επιτροπής, με έναν συνδικαλιστή, τον… προϊστάμενο και τον… δήμαρχο (όλοι θυμόμαστε την επιδίωξη των δημάρχων να υπάγονται τα νηπιαγωγεία στους δήμους). Αλλά και η τελευταία στάση τους, στο θέμα του λάθους με τη μισθοδοσία συναδέλφων, αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του σωματείου. Ενώ κατηγορούν την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ   για μη άνοιγμα του ζητήματος σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, στην ουσία πράττουν το ίδιο, αφού παραβρέθηκαν τελικά στη ΔΙΠΕ μόνοι τους, χωρίς να απευθύνουν- έστω σαν Ανεξάρτητη Επικοινωνία -κάλεσμα σε όλο το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπ/γών.  
                Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται να δώσουμε τη μάχη ανασυγκρότησης του
σωματείου! Απαιτείται μια γραμμή που θα ενώνει τους συναδέλφους στην πάλη και τη διεκδίκηση.
Μια γραμμή που θα αρνείται τη διγλωσσία και το συμβιβασμό και θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη στον κόσμο και στη μαζική πάλη. Δυστυχώς, αυτή τη γραμμή δεν την έχει ούτε Ανεξάρτητη Επικοινωνία ούτε το ΠΑΜΕ! Και οι δύο αρνήθηκαν την πρόταση μας τον περασμένο Φλεβάρη για συγκρότηση κοινής
επιτροπής αγώνα για το ζήτημα των διορισμών, του 30ώρου και του χτυπήματος του
δικαιώματος της απεργίας που ψήφισε η κυβέρνηση.
               Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί σε αγωνιστικές και ταξικές φωνασκίες, που υπερκαλύπτονται όμως από την συμβιβαστική πολιτική και πρακτική του! Όπως ακριβώς τη, σωστή, θέση για «μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών», την ανατρέπει σε βουνό ψηφοθηρικών αιτημάτων για επιδόματα στους αναπληρωτές που έτσι θα… εξισωθούν με τους μόνιμους! Όπως ακριβώς,  το «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» , αντί για την κοινή πάλη που αυτό σημαίνει, το ΠΑΜΕ το «μεταφράζει» στη θέση «να απεγκλωβιστούν» και να πάνε στην (πολιτισμένη;) ΕΕ!!
               Την υποχώρηση των αγώνων, την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους
εργαζόμενους και τα σωματεία, δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε με «στρογγυλεύματα»,
συνεννοήσεις με τον αντίπαλο και με συμβολικούς «αγώνες». Αυτή την αρνητική κατάσταση
πρέπει και μπορούμε να την ανατρέψουμε!
               Συναδέλφισσες - συνάδελφοι είτε με τον “τρόπο ΣΥΡΙΖΑ-Γαβρόγλου”, είτε με τον “τρόπο ΝΔ-Μητσοτάκη” -όπως μας το ξεκαθάρισε η πρόταση του Κυριάκου για τη παιδεία-, μία είναι η πολιτική του συστήματος:
Αδιοριστία, φτώχεια, εντατικοποίηση, κατηγοριοποίηση και υποταγή για τους εκπαιδευτικούς. Αμορφωσιά, ταξικοί φραγμοί, σύγχρονη δουλεία, σχολεία που ζητιανεύουν χορηγίες, για τους μαθητές και το λαό!
               Αυτή η πολιτική έχει την υποστήριξη- με λίγη κριτική για ξεκάρφωμα- της ηγεσίας της ΔΟΕ. Αυτή η πολιτική δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε. Όχι στις κάλπες και στα δικαστήρια, αλλά με ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ και ΠΑΛΗ.
               Συμμετέχουμε στις γενικές συνελεύσεις, συζητάμε και αποφασίζουμε, δημοκρατικά και συλλογικά, τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να αναστραφεί αυτή η πορεία των πραγμάτων.

ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Ψηφίστε-Στηρίξτε