BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Η ΔΟΕ στο πλευρό της κυβέρνησης για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση


Η ΔΟΕ στο πλευρό της κυβέρνησης για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση
Το ΔΣ της ΔΟΕ δεν θέλει να κρυφτεί. Ανοιχτά και απροκάλυπτα στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.
Στην απόφαση για τον «Προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων», έτσι αποκαλούν κυβέρνηση και ομοσπονδία την αξιολόγηση-χειραγώγηση, αναφέρεται πως «είναι σαφές ότι με τον ν. 4547/2018 ο κλάδος κεφαλαιοποιεί τον αγώνα που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια για την κατάργηση του Π.Δ. 152/2013 της αξιολόγησης – χειραγώγησης καθώς και των σχετικών άρθρων του ν.3848/2010, κάτι που αποτελεί δικαίωση για τον κλάδο και ενισχύει την πίστη μας στις συλλογικές διεκδικήσεις». Ομόψυχα, κυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) αναφωνούν πως «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται»!
Δεν παραλείπουν να γράψουν μια σειρά μπούρδες για τον «βερμπαλισμό» των εκθέσεων αυτοαξιολόγησης που απαιτεί ο νόμος, που «δεν αποτυπώνουν εύστοχα τις ανάγκες προγραμματισμού και ανατροφοδότησης» (κατά την γνώμη τους η αυτοαξιολόγηση θα έπρεπε να είναι πιο ουσιαστική!), ζητούν βελτιώσεις (να κάνουμε σωστή αξιολόγηση, βρε συνάδερφοι!) και δηλώνουν τη διαφωνία τους στην αξιολόγηση των στελεχών (αφού έχουν αξιολογηθεί και μάλιστα με αριθμητική κλίμακα!).
Ανάλογη στάση κρατούν στο θέμα των Ομάδων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης που χτυπούν τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών με δυσκολίες και εισάγουν την αξιολόγηση. Από την ανακοίνωσή τους δεν προκύπτει διαφωνία. Προτείνουν απλά «αναστολή λειτουργίας των ομάδων που προβλέπει το με α. π. 220703/Δ3/21-12-2018 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα μέχρις ότου υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και στελέχωση των δομών με το απαραίτητο προσωπικό»!
Είναι λοιπόν λογικό κι επόμενο, στις συναντήσεις της ομοσπονδίας με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να επικρατεί θερμό κλίμα. Έτσι, στην ανακοίνωσή της μετά την τελευταία συνάντηση με τον Γαβρόγλου, αναφέρεται συχνά στη θετική στάση του υπουργού και καλεί ουσιαστικά τον κλάδο να κάτσει ήσυχος αφού όλα βαίνουν καλώς!
Στο κείμενο της απόφασης για τον ν.4547, προειδοποιούν τα πρωτοβάθμια σωματεία να μην πάρουν αποφάσεις για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Τους ενοχλεί ακόμη και αυτό το ελάχιστο μέτρο κατά της αξιολόγησης. Γράφουν χαρακτηριστικά πως την απόφαση για απεργία-αποχή «μόνο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ή η Γενική Συνέλευση του κλάδου μπορεί να λάβει». Χωρίς περιστροφές, στρέφονται ανοιχτά κατά των Συλλόγων Π.Ε. (ΣΕΠΕ) που θα τολμήσουν να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των λαμπρών αυτών εκπροσώπων του κλάδου! Αμφισβητούν ευθέως την αυτονομία των πρωτοβάθμιων σωματείων. Είναι προφανές ότι θέλουν να προλάβουν κινήσεις στη βάση των εκπαιδευτικών που ξεφεύγουν από την αιγίδα τους.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι γενικές τους συνελεύσεις αποτελούν τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, και μπορούν, αν κινηθούν συντονισμένα, να ξεπεράσουν τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να αναμετρηθούν με την κυβερνητική πολιτική. Τα πρωτοβάθμια σωματεία μπορούν και πρέπει να υλοποιούν τις αποφάσεις τους.
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας γνωρίζουν πολύ καλά πως όποτε έβγαιναν στον δρόμο του αγώνα, η συνδικαλιστική ηγεσία τους ξεπουλούσε. Αυτό έγινε και στις τελευταίες κινητοποιήσεις ενάντια στο Προσοντολόγιο. Τώρα, φανερά και χωρίς προσχήματα, παίρνει θέση μάχης στο πλευρό της κυβέρνηση. Αυτή τη στάση θα κρατήσει σε όλα τα θέματα.
Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση, το σύστημα είναι αποφασισμένο να προχωρήσει αυτή τη φορά στην εφαρμογή της και απαιτεί πλήρη στοίχιση των παρατάξεων εκείνων που οι πολιτικοί τους φορείς έχουν ως στόχο την υποταγή και τον έλεγχο των εργαζόμενων στην εκπαίδευση.
Μπροστά σε όλα αυτά, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Να συγκροτήσουμε τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, να αντισταθούμε στην αξιολόγηση και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Να σχεδιάσουμε τη δράση μας χωρίς να μπλοκαριζόμαστε από τους χειρισμούς της συνδικαλιστικής ηγεσίας, να πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια.