BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Όλοι στη Γεν.Συνέλευση της ΕΛΜΕ Σάμου

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Όλοι στη Γεν.Συνέλευση της ΕΛΜΕ Σάμου
Πέμπτη 21/9,  7μμ  αμφιθέατρο ΕΠΑΛ Σάμου
Η δοκιμασμένη συνταγή της παραπλάνησης του λαού επαναλήφθηκε και φέτος από τον πρωθυπουργό και συνολικά την κυβέρνηση στην ΔΕΘ. Ακούστηκαν υποσχέσεις που σκοπό είχαν να δημιουργήσουν ελπίδες και προσδοκίες στον λαό και βερμπαλισμοί περί επιστροφής στην κανονικότητα που θα έρθει με την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αξιωματική αντιπολίτευση που υπόσχεται περισσότερη ανάπτυξη και επενδύσεις, δηλαδή περισσότερη μνημονιακή πολιτική. Κάθε εργαζόμενος πλέον γνωρίζει ότι αυτό που εννοούν είναι η αύξηση της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου με το ταυτόχρονο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης πανηγυρίζουν πως «οι αιματηρές θυσίες έπιασαν τόπο» αλλά στην ίδια πρόταση μας βεβαιώνουν για τις νέες που θα χρειαστούν για να κλείσει η 3ηαξιολόγηση (μας περιμένουν 113 προαπαιτούμενα μεταξύ αυτών η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, η κινητικότητα-αξιολόγηση στο δημόσιο, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών κ.ά.). Ο εργασιακός μεσαίωνας βαθαίνει με την «μαύρη», ελαστική και απλήρωτη εργασία να κυριαρχούν ενώ η αντιδραστική πορεία του πολιτικού σκηνικού εντείνεται και παίρνει πολλαπλές μορφές. Πρόσφατα βιώσαμε μια φασιστική – αντικομμουνιστική έξαρση, ενταγμένη στην συνεχή προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία και να εμφανιστούν ως «θύματα» ναζιστές και δωσίλογοι δολοφόνοι. Για να εμπεδωθεί ο καπιταλιστικός μονόδρομος και να αμφισβητηθεί η δυνατότητα οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση. Παράλληλα πέρασαν 4 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η «δικαιοσύνη» ακόμη δεν έφτασε σε απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
Και στην εκπαίδευση ακολουθείται η ίδια αντιλαϊκή πορεία. Μετά από τις πολλαπλές εξαγγελίες για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων μας προέκυψε ο διπλασιασμός τους αλλά και η προσθήκη ενός σώματος εξωτερικών αξιολογητών για τις εργασίες των μαθητών με την διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα λειτουργήσουν «ως ένας αντικειμενικός δείκτης» συνδέοντας έτσι την αξιολόγηση του μαθητή με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Ας το πούμε απλά: προετοιμάζουν ένα λύκειο που θα έχει περισσότερες εξετάσεις για τους μαθητές και λιγότερες θέσεις για τους καθηγητές. Οι μαθητές από τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και θα εκδιωχθούν βίαια προς την τεχνική εκπαίδευση-κατάρτιση. Οι περικοπές στις ώρες με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις μαθημάτων θα δημιουργήσουν τεχνητές υπεραριθμίες που θα εντείνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας μας και θα οδηγήσουν σε απολύσεις αναπληρωτών μέσω της μη πρόσληψής τους αφού πλέον θα φαίνεται ότι περισσεύουν.
Οι νέες εξαγγελίες έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (αλλαγές στα ωρολόγια, αύξηση ωραρίου, κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων) που παραμένουν σε ισχύ και εφαρμόζονται όλο και πιο έντονα και πιστά. Σε αυτή την κατεύθυνση και το έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης που απαίτησε πιστή τήρηση των ορίων. Έτσι, στη Σάμο έχουμε 27άρια τμήματα, ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑ.Λ. που ακόμη εκκρεμούν και εκπαιδευτικούς που τους κυνηγάνε ακόμα και αν τους λείπει μια ώρα. Μάλιστα το υπουργείο επιστρατεύει και τους Σχολικούς Συμβούλους που θα προτείνουν «εναλλακτικές προτάσεις συμπλήρωσης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ώστε να επιτυγχάνεται πλήρως η αξιοποίηση του διδακτικού τους ωραρίου».
Ενώ η επίθεση στα λαϊκά και μορφωτικά δικαιώματα κλιμακώνεται η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ τηρεί στάση υποταγής. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί το αίτημα για έναρξη διαλόγου με το υπουργείο; Χρειάζεται ενημέρωση ο υπουργός για να αντιληφθεί ότι υλοποιώντας τις επιταγές ΟΟΣΑ, ΕΕ και ΔΝΤ υλοποιεί μια αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική; Η αδράνεια και η προτασεολογία στέλνουν μήνυμα στους εκπαιδευτικούς να «σκύψουν το κεφάλι» ενώ αυτό που χρειάζεται είναι αγώνας υπεράσπισης και διεκδίκησης δικαιωμάτων. Πρόσφατα οι συνάδελφοι έδωσαν μήνυμα αφύπνισης και σπασίματος της υποταγής απέχοντας από την διαδικασία επιλογής διευθυντών. Αυτή η κίνηση χειραφέτησης υπονομεύθηκε από ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις που διακινούσαν εναλλακτικά πρακτικά και συμμετείχαν με τους αιρετούς στην αξιολόγηση. Η ανάγκη μαζικού αγώνα για μόνιμους διορισμούς, αντικαταστάθηκε από την προτασεολογία για βελτίωση των συνθηκών ζωής των αναπληρωτών. Το αποτέλεσμα των προτάσεων τους, που εν μέρει υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, το ζούνε οι συνάδελφοι μας αναπληρωτές σε Μύκονο και Σαντορίνη, με την Κυβέρνηση και τους Δήμους να ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την στέγαση και τους συναδέλφους μας στον δρόμο.
Συναδέλφισσες/φοι,
Αν παραμείνει αυτή η κατάσταση τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα. Δεν αποτελεί λύση η αναμονή μέχρι να περάσουν τα δύσκολα αφού δοκιμάστηκε και μας έφερε σε αδιέξοδο. Βιώνουμε μια ολομέτωπη επίθεση και το μόνο που μας πρέπει είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας! Τα δικαιώματα μας που κερδήθηκαν με αγώνες βρίσκονται στο στόχαστρο. Ασφάλιση, σύνταξη, δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, το δικαίωμα στην εργασία, όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις ροκανίζονται με κάθε νέο μέτρο. Είναι υποχρέωσή μας να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να βαδίσουμε τον δρόμο του αγώνα, της αντίστασης και της διεκδίκησης, της αναμέτρησης με τον ταξικό αντίπαλο. Οι νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις για την επιβολή της αξιολόγησης αποδεικνύουν και αυτές ότι δεν συνιστά αντίσταση η κατεύθυνση της συνδιαχείρισης.
Να επιχειρήσουμε άμεσα να σπάσουμε τον πάγο με ένα κοινό συλλαλητήριο Α/βάθμιας και Β/βάθμιας. Δεν χρειάζονται άλλες συζητήσεις με τον ΔΙΔΕ για να προωθήσει τάχα τα αιτήματά μας. Πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να μπορούμε να ελπίζουμε στην διεύρυνση του μετώπου με την συμπαράταξη γονιών και μαθητών.
          Για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, για δουλειά με δικαιώματα και ελευθερίες, κόντρα στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Όχι στην αξιολόγηση!
          Για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους.
          Για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, των νέων και παλιών μνημονίων, της πολιτικής Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Σάμου