BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ Σάμου 14-05-19 για την αυτόματη παρακράτηση των εισφορών των εκπαιδευτικών


Απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ Σάμου 14-05-19
Με έγγραφό της (23/4/2019) προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (!) η ΟΛΜΕ… διατάσσει (σε εφαρμογή, λέει, απόφασης του 12ου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου του 2005!) την αυτόματη παρακράτηση των εισφορών των εκπαιδευτικών προς ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ μέσω μισθοδοσίας ενημερώνοντας για τους αντίστοιχους λογιστικούς κωδικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς. Διευκρινίζει, κιόλας, ότι: «η υποχρεωτική παρακράτηση αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς και σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να παρακρατείται η συνδρομή τους από τα κεντρικά, οι οικείες ΕΛΜΕ θα συγκεντρώσουν τις αρνητικές δηλώσεις των συναδέλφων. Οι αιτήσεις αυτές θα αποδοθούν από τις ΕΛΜΕ στον υπεύθυνο μισθοδοσίας της αντίστοιχης Διεύθυνσης».
Σε σχέση με την παραπάνω απόφαση, σημειώνουμε:
  1. Είμαστε σε φάση σαρωτικής επίθεσης του συστήματος και των κυβερνήσεων σε ΟΛΑ τα βασικά δικαιώματα. Ανάμεσά τους και σε υψηλή θέση, στο δικαίωμα του λαού να οργανώνεται και να παλεύει έξω από τον έλεγχο του συστήματος, των μηχανισμών του και του κράτους του.
  2. Η παραπάνω απόφαση αντικειμενικά κινείται στην ίδια ρότα με τις εφόδους στα σωματεία, με την υποχρέωση ανοίγματος ΑΦΜ, με τη συνολική προσπάθεια ελέγχου τους. Κάθε υποχώρηση στην διαδικασία αυτή ασφυκτικού ελέγχου αδυνατίζει τελικά κάθε προοπτική οργάνωσης των λαϊκών αντιστάσεων και αποτελεί εγγύηση για τα χειρότερα.
  3. Μεγάλο μέρος της ανυποληψίας των συνδικάτων έχει προέλθει από την ώσμωσή τους και τα πάρε-δώσε τους με τις κυβερνήσεις και το κράτος.
  4. Ο συνδικαλισμός δεν είναι «θεσμική» υποχρέωση. Η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτόν προκύπτει όταν τα συνδικάτα εμπνέουν προσπαθώντας να οργανώσουν τους αγώνες για τα δικαιώματα.
  5. Στα συνδικάτα δεν υπάρχει «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός». Ούτε η ΟΛΜΕ ούτε κανένα συνέδριο έχει δικαίωμα να επιβάλει στα πρωτοβάθμια σωματεία τον τρόπο που αυτά παρακρατούν τις συνδικαλιστικές εισφορές. Πόσο μάλλον όταν προσπαθεί να τον επιβάλει με τις πλάτες της κυβέρνησης και των διευθύνσεων.
  6. Το επιχείρημα της ΟΛΜΕ ότι η ίδια αποφασίζει για τον εαυτό της τον τρόπο που κρατάει το δικό της κομμάτι των εισφορών δεν έχει βάση. Οι εκπαιδευτικοί είναι μέλη του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της ΕΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ είναι μέλος της ΟΛΜΕ και η ΟΛΜΕ μέλος της ΑΔΕΔΥ. Αλλιώς θα παρουσιαζόταν το παράλογο ένας εργαζόμενος (που του έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές για ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ μέσω της μισθοδοσίας αλλά όχι για ΕΛΜΕ) να είναι μέλος της ΟΛΜΕ αλλά όχι της ΕΛΜΕ!

Με βάση τα παραπάνω, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει:
- Οι Διευθύνσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρακρατάνε υποχρεωτικά εισφορές από εργαζομένους. Καλούμε τις διευθύνσεις να μην προβούν σε καμία τέτοια ενέργεια.
- Καλεί την ΟΛΜΕ να αποσύρει την άκυρη –από κάθε άποψη- απόφασή της.

Η αναγκαία ανασυγκρότηση των συνδικάτων μπορεί να γίνει στην προοπτική των αντιστάσεων και των διεκδικήσεων και όχι των παζαριών. Μπορεί να γίνει μόνο έξω και ενάντια στον κρατικό, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.