BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Με πρόταση των Αγων. Κινήσεων κινητοποίηση την Τετάρτη 14/6 1:30 στη ΔΙΔΕ

Συνάδελφοι η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου υιοθέτησε το πλαίσιο-σχέδιο δράσης των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών Σάμου σχετικά με τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ. Διαφώνησε η εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ με το σκεπτικό ότι  το δημόσιο εκσυγχρονίζεται και αυτό δεν έχει σχέση με το κόψιμο τμημάτων και εμείς κυνηγάμε «χαρταετούς» (;!) και μάλιστα όταν δεν υπάρχουν τους δημιουργούμε.
Παραθέτουμε την απόφαση και το κάλεσμα και αναμένουμε την μαζική και αγωνιστική ανταπόκρισή σας στην προτεινόμενη κινητοποίηση
ΟΛΟΙ στη Συγκέντρωση – Παράσταση Διαμαρτυρίας στην ΔΙΔΕ Σάμου την Τετάρτη 14/6 1.30μμ


Απεργάζονται το κόψιμο τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων επιστρατεύοντας γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις
Το Υπουργείο Παιδείας με εγκυκλίους του στις 26 και 31 Μαΐου ορίζει ότι οι εγγραφές των μαθητριών και μαθητών για την σχολική χρονιά 2017-2018 στα ΕΠΑΛ θα γίνουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο εντός της ασφυκτικής προθεσμίας από 19 έως 23 Ιουνίου. Πρόσχημα της νέας ρύθμισης αποτελεί η «έγκυρη και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».
Η υποκρισία ξεχειλίζει. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν πληθώρα παραδειγμάτων σχετικά με το τι εννοεί η πολιτική ηγεσία όταν μιλάει για «έγκυρη και εύρυθμη λειτουργία». Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στελεχώθηκαν με εκπαιδευτικούς μόλις στις 2 Μαΐου. Προηγήθηκαν οι επίσης καθυστερημένες προσλήψεις αναπληρωτών ενώ η χρονιά τελείωσε με κενά να παραμένουν. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ πήραν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο ενώ σε κάποια μαθήματα δεν πήραν ποτέ βιβλίο. Στα Γυμνάσια και στα ΓΕΛ έζησαν εσπευσμένα τις εκπαιδευτικές «καινοτομίες» των θεματικών εβδομάδων και δημιουργικών εργασιών για να λιπανθεί το έδαφος της «αυτονομίας» και της «αξιολόγησης».
Στις πρόσφατες εγκυκλίους ορίζεται ότι η δημιουργία τμημάτων θα κλειδώσει στο τέλος του Ιούνη. Από αυτά τα τμήματα προφανώς αποκλείονται οι απόφοιτοι των ΣΔΕ αφού η φοίτησή τους παρατάθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης μέχρι τις 31 Ιουλίου. Αποκλείονται επίσης και οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της τρέχουσας χρονιάς που θα θέλουν να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας γιατί ενώ μεν δίνεται η δυνατότητα για εγγραφή τον Σεπτέμβριο, αυτή θα μπορεί να γίνει μόνο στους υπάρχοντες τομείς (άρα πολλοί θα αποκλειστούν με το πρόσχημα ότι ο τομέας τους δεν διατίθεται).
Η μεθόδευση όμως της ηλεκτρονικής εγγραφής ξεσκεπάζει με κάθε τρόπο την επιδίωξη για κόψιμο τμημάτων. Είναι ένα τεχνοκρατικό εμπόδιο για να γίνουν λιγότερες εγγραφές στα ΕΠΑΛ αφού μόνο σε αυτά εφαρμόζεται. Αποσκοπεί στο να αποτραπούν οι μαθητές των Γυμνασίων να εγγραφούν σε ΕΠΑΛ είτε επειδή δεν θα έχουν ενημερωθεί (ήδη από τα Γυμνάσια έφυγαν) ή δεν θα προλάβουν στην ασφυκτική προθεσμία, είτε επειδή θα χρειάζεται η συνδρομή… λογιστή για να γίνει η εγγραφή τους. Στοχεύουν στα ΕΠΑΛ για να περιορίσουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και να προωθήσουν την κατάρτιση και την δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού μέσω της μαθητείας.
Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σ’ αυτά που ήδη έχουν εφαρμοστεί στην ΤΕΕ:
·         Τη μεγάλη μείωση του αριθμού των τομέων και ειδικοτήτων.
·         Τη συρρίκνωση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την αναπλήρωσή του μέσα στο δημόσιο σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
·         Την καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών στους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ που έχει στόχο τη νέα συρρίκνωση, συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις το κλείσιμο ή υποβιβασμό σχολείων κυρίως στην περιφέρεια.
·         Την εφαρμογή του συστήματος αυτόματου κόφτη τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων, αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω της ΥΑ για τους «μη παρακολουθούντες» στο τέλος του Α’ τετραμήνου, αποκλειστικά για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, που έχουν ξεπεράσει τα όρια απουσιών.
·         Την επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων, που θα λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
Απαιτούμε:
u  Να αποσυρθούν οι πρόσφατες εγκύκλιοι περί ηλεκτρονικών εγγραφών και κλειδώματος της δημιουργίας τμημάτων – να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.
u  Να γίνουν κανονικά οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ. μέχρι και τον Σεπτέμβριο όπως γινόταν κάθε χρόνο.
u  Καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα σε πανελλαδική κινητοποίηση για το θέμα αυτό.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην Συγκέντρωση – Παράσταση Διαμαρτυρίας στην ΔΙΔΕ Σάμου
 την Τετάρτη 14/6 στην 1.30μμ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου